De oudere hond

Oudere honden hebben meer zorg en aandacht nodig. Als uw hond de leeftijd van ongeveer 7 jaar heeft bereikt spreken wij van een oudere hond/seniorhond en zal zijn gezondheid meer aandacht vragen. Het is belangrijk om veranderingen in gedrag en eet- en drinkgewoontes in de gaten te houden. Vermageren dieren, gaan ze meer/minder eten of drinken, ziet u gedragsveranderingen of heeft uw hond een slechte adem, dan kan het zijn dat er onderliggend iets aan de hand is.

De oudere hond kan een een aantal typische kenmerken hebben waaronder:

  • Moeite met uit de mand komen, hierdoor is er vermindering van activiteit waardoor de spiermassa afneemt. Lopen en rennen wordt lastiger. Vaak is er onderliggend sprake van pijn als gevolg van artrose.    
  • Een verminderde eetlust omdat het smaak- en reukvermogen afneemt. Gebitsproblemen kunnen hier ook aan bijdragen.
  • Doffe of dunnere vacht    
  • Doofheid en/of slechter zien
  • Tekenen van dementie kunnen ontstaan; dieren kunnen minder goed alleen zijn, gedesoriënteerd zijn of er kan onzindelijkheid optreden

Hoe oud is uw hond?

Het risico op het ontwikkelen van ouderdomsgebreken begint duidelijk toe te nemen vanaf een gemiddelde leeftijd van 7 jaar. Dat is de reden dat we honden vanaf die leeftijd als senior bestempelen. 7 jaar is dan ook de leeftijd waarop wij adviseren om te beginnen met preventieve diagnostiek.


Welke gezondheidsproblemen komen voor bij de oudere hond?

De belangrijkste ouderdomsziektes bij de oudere hond zijn:

Deze aandoeningen kunnen in hun vroege fase onopgemerkt blijven maar kunnen wel een gevaar vormen voor de gezondheid van uw hond. Gelukkig kunnen wij tegenwoordig veel aandoeningen in een vroeg stadium opsporen en vervolgens een behandeling instellen.

Welke preventieve maatregelen kunnen we treffen?

De oudere hond heeft baat bij regelmatige gezondheidscontroles. Ook is er een speciaal senior consult. Naast een algemeen lichamelijk onderzoek, waarbij we speciale aandacht hebben voor o.a. het gebit, schildklier en hart, kunnen aanvullende onderzoeken ingezet worden. Deze bestaan uit bloed- en urineonderzoeken die nier-, lever- en schildklierfunctie controleren.
Bestaat de verdenking dat uw hond last heeft van gewrichtspijn kan een röntgenonderzoek uitgevoerd worden.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.