Suikerziekte

Bij suikerziekte wordt er te weinig van het hormoon insuline aangemaakt. Insuline zorgt ervoor dat suiker vanuit het bloed naar de lichaamscellen gaat. De lichaamscellen zorgen ervoor dat de suiker omgezet wordt in energie of wordt opgeslagen als energievoorraad.

Wordt er geen of te weinig insuline aangemaakt, dan blijft er teveel suiker in het bloed zitten en krijgen de lichaamscellen te weinig suiker.

Symptomen

  • Meer drinken en meer plassen
  • Afvallen, ondanks eetlust
  • Dichte, plukkerige vacht
  • Braken (in een later stadium)
  • Sloom (in een later stadium)
  • Zwakte (in een later stadium)
  • Andere lichaamsgeur (in een later stadium)

Behandeling

Door middel van urineonderzoek en bloedonderzoek wordt de diagnose suikerziekte gesteld. De behandeling bestaat uit het tweemaal daags toedienen van een injectie met insuline.


Instellen 

Insuline zorgt ervoor dat suiker weer uit het bloed, en in de lichaamscellen getransporteerd kan worden. Om te weten hoeveel insuline er toegediend moet worden is een levenslange, regelmatige controle van de hoeveelheid suiker in het bloed noodzakelijk. Dit is, zeker in het begin, erg belangrijk om uw huisdier goed ingesteld te krijgen én goed ingesteld te houden.
Mogelijke complicaties

Hypoglycemie (kortweg: hypo)

Wanneer er te weinig gegeten word, er eten uitgebraakt wordt of er (relatief) teveel insuline gegeven wordt, kan het bloedglucosepeil in het bloed te laag worden. Het lichaam maakt hierdoor stesshormonen aan. Uw huisdier zal wat zenuwachtiger of onrustiger worden, op zoek gaan naar eten, maar sommige dieren worden juist slomer of vallen om. Uiteindelijk kan uw dier in een coma raken en overlijden! Wanneer deze symptomen gezien worden moet er dus altijd contact opgenomen worden met de dierenarts.

Somogyi
Dit kan ontstaan als de bloedsuikerspiegel een paar keer te hoog is bij een meting. De dosering insuline wordt dan verhoogd met als gevolg dat de glucosespiegel harder daalt. Als de glucosespiegel te laag wordt, gaat het lichaam dit compenseren door zelf suiker aan te maken. Hierdoor schiet de glucose juist weer extra hard omhoog. Bij de volgende meting is de glucose dan wellicht nog weer hoger en gaat men nog weer hoger insuline doseren. Het grote gevaar van dit steeds groter wordende jojo-effect is de uiteindelijke levensbedreigende hypoglycemie.


Ketoacidose

Wanneer een dier langere tijd te weinig of geen insuline heeft gekregen gaat het lichaam vet in plaats van suiker afbreken om toch energie te kunnen vrijmaken. In de lever worden, door de afbraakproducten van het vet, ketonen gevormd. Deze ketonen hopen zich op in het bloed, waardoor het bloed steeds zuurder wordt. Uw huisdier zal misselijk zijn, niet willen eten, veel willen slapen en zal naar aceton (nagellakremover) ruiken. Onbehandeld zal uw dier hieraan overlijden.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.