arrow_drop_up arrow_drop_down

Laparoscopie

Wat is Laparoscopie?

Laparoscopie betekent in de chirurgie de inspectie van de buikholte op een minimaal invasieve methode, ook wel minimaal-invasieve chirurgie genoemd.

Bij laparoscopische chirurgie wordt door een kleine snede in de buik, een camera ingebracht. De buik wordt opgeblazen met CO2-gas zodat er een goed overzicht in de buik ontstaat. Vervolgens worden er met behulp van 2 snedes zogenaamde werkkanalen gemaakt. Door deze “kanalen” worden de instrumenten ingebracht die nodig zijn om de ingreep uit te voeren. We kunnen via de camera exact zien wat we in de buik aan het doen zijn.

Wat is het verschil tussen de klassieke manier van sterilisatie en laparoscopie?

Tijdens de traditionele sterilisatie wordt de buik van de hond opengemaakt. De chirurg gaat met de hand de buikholte in om de eierstokken op te zoeken. De eierstokken worden uit de buikholte gehaald. Deze worden afgebonden met hechtdraad en daarna verwijderd.


Bij de laparoscopische sterilisatie worden drie kleine gaatjes in de buik van de hond gemaakt. Hierdoor gaan een camera en twee tangen naar binnen. De camera geeft het beeld uitvergroot

weer op een beeldscherm naast de operatietafel. Daarom wordt er ook wel over een kijkoperatie gesproken.


De buik van de hond wordt opgeblazen met speciaal gas. Hierdoor zijn de eierstokken beter te vinden en te verwijderen. De overgang van de eileiders naar de eierstokken wordt dichtgebrand. Hierna worden de eierstokken eraf geknipt en uit de buik gehaald.
VOORDELEN

  • De kleinere wondjes van de laparoscopische operatie genezen sneller en met minder complicaties dan één grotere wond.
  • Zeer goed overzicht in de buik waardoor een betere controle is op nabloeding.
  • Ook kijken we direct naar van andere organen in de buikholte zoals lever, nieren en blaas.
  • Na een laparoscopische operatie is er minder kans op een infectie van de buik.
  • De duur van de operatie is een stuk korter dan bij de traditionele operatie.
NADELEN

  1. Wanneer tijdens de ingreep blijkt dat de baarmoeder sterk vergroot is, door bv ontsteking of tumor, dan moet de ingreep alsnog op de traditionele manier uitgevoerd worden.
  2. Er wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige technische apparatuur. Helaas kan er heel zelden weleens een storing plaatsvinden tijdens de ingreep. De dierenartsen kunnen dan altijd nog terugvallen op de traditionele operatie.
  3. De prijs is hoger dan de traditionele operatie vanwege de specifieke apparatuur.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.