Laparoscopie

Laparoscopie betekent in de chirurgie de inspectie van de buikholte op een minimaal invasieve methode, ook wel minimaal-invasieve chirurgie genoemd.

Bij laparoscopische chirurgie wordt door een kleine snede in de buik, een camera ingebracht. De camera geeft het beeld uitvergroot weer op een beeldscherm naast de operatietafel. Daarom wordt er ook wel over een kijkoperatie gesproken.

De buik wordt opgeblazen met CO2-gas zodat er een goed overzicht in de buik ontstaat. Vervolgens worden er met behulp van 2 snedes zogenaamde werkkanalen gemaakt. Door deze “kanalen” worden de instrumenten ingebracht die nodig zijn om de ingreep uit te voeren. 

Tijdens de traditionele sterilisatie wordt de buik van de hond opengemaakt. De chirurg gaat met de hand de buikholte in om de eierstokken op te zoeken. De eierstokken worden uit de buikholte gehaald. Deze worden afgebonden met hechtdraad en daarna verwijderd.

VOORDELEN

  • De kleinere wondjes van de laparoscopische operatie genezen sneller en met minder complicaties dan één grotere wond
  • Zeer goed overzicht in de buik waardoor er een betere controle is op eventuele nabloedingen
  • Ook kijken we direct naar andere organen in de buikholte zoals lever, nieren en blaas
  • Na een laparoscopische operatie is er minder kans op een infectie van de buik
  • De duur van de operatie is een stuk korter dan bij de traditionele operatie
NADELEN

  1. Wanneer tijdens de ingreep blijkt dat de baarmoeder sterk vergroot is, door bv ontsteking of tumor, dan moet de ingreep alsnog op de traditionele manier uitgevoerd worden
  2. Er wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige technische apparatuur. Helaas kan er heel zelden weleens een storing plaatsvinden tijdens de ingreep. De dierenartsen kunnen dan altijd nog terugvallen op de traditionele operatie
  3. De prijs is hoger dan de traditionele operatie vanwege de specifieke apparatuur

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.