Officiële HD foto's

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een pijnlijke gewrichtsaandoening van de heupen. We zien heupdysplasie voornamelijk bij de grotere hondenrassen maar ook bij kleinere honden kan het voorkomen.

Als een hond heupdysplasie heeft, past de heupkop niet goed in de heupkom of zit deze te los. Hierdoor kan de heupkop geheel of gedeeltelijk uit de kom schieten. Het eruit schieten doet pijn. De kans op artrose van de heupen neemt toe naarmate de heupkop minder strak in de kom zit. Dus hoe meer speling in het heupgewricht, hoe groter de kans op artrose. Op oudere leeftijd kan deze artrose voor pijnklachten zorgen.


HD is een erfelijke aandoening. Voor erkende fokkers is het verplicht om beide ouderhonden op deze aandoening te laten onderzoeken.
Met behulp van röntgenfoto’s kan de diagnose HD gesteld worden. Er wordt dan gekeken of de heupkop goed in de kom ligt en of er aanwijzingen zijn voor artrose. Meestal worden foto’s voor screeningsdoeleinden gemaakt op een leeftijd van 1-2 jaar. Officiële HD foto’s worden niet door onze dierenartsen beoordeeld. Deze worden beoordeeld door de Raad van Beheer.

Op de website van LICG en Houden van Honden kunt u meer lezen over heupdysplasie bij honden.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.