Voorste kruisbandletsel

Een gescheurde kruisband is bij de hond een veel voorkomende oorzaak van kreupelheid in de achterpoot. Deze kreupelheid ontstaat plotseling. De oorzaak is meestal een verkeerde beweging of een te wilde stoeipartij. Gescheurde kruisbanden kunnen bij alle rassen voorkomen. Sommige rassen zoals de Boxer en de Rottweiler, zijn er echter gevoeliger voor.

De kruisbanden zijn twee banden die in de knie kruislings tussen het scheenbeen en het dijbeen gespannen zitten. Ze dienen om deze botten stabiel te houden ten opzichte van elkaar. Het is meestal de voorste kruisband die scheurt. Als deze band kapot is wordt de knie instabiel. Het dijbeen en het scheenbeen kunnen nu over elkaar schuiven waardoor de meniscus, die tussen deze botten ligt, ook kan scheuren.

Diagnose

Om vast te stellen of een dier een gescheurde kruisband heeft, is een zorgvuldig onderzoek nodig. Hierbij letten we vooral op de mate van speling in de knie. Hiernaast vinden we vaak vocht in de knie en kan deze pijnlijk zijn bij het buigen en het strekken. Om dit onderzoek goed te kunnen uitvoeren is enige ervaring nodig. Ook aanvullend onderzoek, zoals een röntgenfoto, is nodig.

  

Behandeling

Indien de kruisband geheel gescheurd is zal een operatie noodzakelijk zijn. Hiervoor zijn meerdere technieken ontwikkeld.
In het verleden werd voornamelijk geprobeerd de kruisband te vervangen. Nadeel daarvan is dat er op den duur toch artrose optreedt. Tevens komt het bij een deel van de patiënten voor, dat de kunstkruisband terug losraakt. Het herstel van de hond bij deze techniek duurt minstens enkele maanden.

Een moderne techniek is de TTA. Deze operatie heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van de vroegere technieken. Na de operatie lopen de dieren al heel snel goed. Complicaties na de operatie worden veel minder vaak gezien en arthrose treedt maar bij enkele patiënten op. De kosten van deze nieuwe techniek, zijn vanwege de materiaalkosten zeker hoger, maar geven dan ook veel betere resultaten. Meer dan 95% van de patiënten loopt na een aantal maanden volledig normaal.
Onze orthopeed voert deze operatie uit in onze vestiging Terneuzen.

        

Principe TTA (Tuberositas Tibiae Advancement)

Het kniegewricht wordt geopend. Vervolgens worden de kruisbandrafels verwijderd en de knie nagekeken op verdere beschadigingen. Daarbij worden ook de meniscus nagekeken.
Dan wordt het kniegewricht weer gesloten. Vervolgens wordt een forse botknobbel van het scheenbeen (tuberositas tibiae) los gezaagd en met een titanium kooi naar voor geplaatst. Dit botdeel wordt op zijn plek gehouden door een titanium plaat.

Door het verplaatsen van dit botdeel, wordt de dikke, sterke band van de knieschijf gebruikt om de kruisbandfunctie over te nemen.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.