Is uw huisdier dominant, loopt uw huisdier weg of wilt u geen nestje? Castratie is dan een goede keuze. Bij de reu zijn er twee manieren waarop wij kunnen castreren. Bij de traditionele manier worden de testikels onder algehele narcose verwijderd. Het alternatief is een implantaat wat onder de huid geplaatst wordt. Deze onderdrukt het testosteron en bootst zodoende castratie na. Bij de ram (mannelijk konijn) kan alleen op de traditionele manier de castratie worden uitgevoerd.  


Traditionele manier

Tijdens de traditionele manier van castreren wordt uw huisdier onder algehele narcose gebracht. Door de chirurg wordt er, bij de hond, net voor de balzak een snede gemaakt. Door deze snede worden de testikels 1 voor 1 naar buiten geduwd. De zaadleider en het bloedvat worden afgebonden.


Bij de kater en het konijn wordt er  ter hoogte van elke testikel een snede gemaakt in de balzak. Hierdoor worden de testikels naar buiten geduwd. De zaadleider en het bloedvat wordt van elkaar gescheiden en worden, bij de kater, geknoopt of gedraaid. Bij het konijn wordt de zaadleider en het bloedvat afgebonden.

Deze manier van castreren is definitief; het kan niet meer ongedaan gemaakt worden.

Implantaat

Sinds enige tijd is er ook een implantaat beschikbaar. Twijfelt u of u uw huisdier wilt laten castreren of heeft u een dekkater in huis? Dan is een implantaat een goede optie!

Het implantaat wordt onderhuids geplaatst en uw huisdier hoeft hier niet voor onder narcose. Het implantaat zorgt ervoor dat voor een bepaalde tijd de testosteronproductie stilgelegd wordt.

U kunt op deze manier goed zien hoe uw huisdier reageert op onvruchtbaarheid. Deze manier van castreren is niet definitief; het is omkeerbaar.

 

Hier leest u meer over het implantaat.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.