Algemene gezondheidscontrole

Een gezond huisdier

Regelmatige controle van uw huisdier kan problemen in een vroeg stadium aan het licht brengen waardoor de behandeling ervan meer kans van slagen heeft. Dit is de reden dat de jaarlijkse gezondheidscontrole van groot belang is. Zeker oudere honden en katten hebben meer zorg en aandacht nodig.


Waar let de dierenarts allemaal op?

Tijdens de algemene gezondheidscontrole kijkt de dierenarts onder andere naar:


  • vacht/huid; de huid wordt gecontroleerd op onder andere ontstekingen, verkleuringen, ontkleuring zoals op de neus kan plaats vinden en bultjes. Onderdeel van de huid is de vacht. Afhankelijk van de soort vacht kan gelet worden op kleur, glans, haaruitval of kale plekken. Verder let de dierenarts op de aanwezigheid van parasieten zoals bijvoorbeeld vlooien, teken of mijten.

  • oren;  deze mogen niet stinken. Ook mag uw huisdier geen jeuk aan de oren hebben. Jeuk kan duiden op een ontsteking. Ook kunnen in of aan het oor tumoren of poliepen ontstaan.  
  • gebit; inspectie van de bek is noodzakelijk om afwijkingen te kunnen vaststellen. Afwijkingen kunnen aan tandvlees, tong, tanden of kiezen voorkomen. Hierbij valt te denken aan beschadigingen, tumoren, ontstekingen en de vorming van tandsteen. Ontstoken tandvlees en / of beschadigde gebitselementen zijn vaak een onopgemerkte bron van pijn.

  • hart- en vaatstelsel; het hart wordt beluisterd ter controle van de werking ervan. Lekkende hartkleppen veroorzaken bijgeluiden (ruis) die met een stethoscoop vastgesteld kunnen worden. De kleur van de slijmvliezen geeft extra informatie over de bloedsomloop.

  • longen; hierbij beoordeelt onze dierenarts de ademhaling en let daarbij op de snelheid, manier van ademhalen en eventuele bijgeluiden.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.