Laesie

Een beschadiging aan het hoornvlies kan vele oorzaken hebben. Dit kan o.a. komen door een krab van een kat, een takje of een infectie veroorzaakt door bv. een virus, afwijking aan de oogleden of bacterie.

Als het hoornvlies beschadigd is spreken we van een laesie of ulcus.

Een ulcus kan ingedeeld worden in 3 gradaties:

– oppervlakkig ulcus

– diep ulcus

– indolent ulcus


Oppervlakkig ulcus

Het hoornvlies is een vlies dat strak en glad over het oog ligt. Raakt het hoornvlies beschadigd, dan wordt d.m.v. een druppel (fluoresceïne) in het oog de ernst van de beschadiging vastgesteld. Een oppervlakkige, ongecompliceerde beschadiging kleurt in zijn geheel groen door fluoresceïne.
Afhankelijk van de grootte geneest zo een beschadiging vaak binnen 5-10 dagen.

Diep ulcer

Bij een diep ulcus is het oppervlak van het hoornvlies niet meer vlak. Diepe beschadigingen kunnen makkelijk geïnfecteerd raken met bacteriën die op korte termijn er voor kunnen zorgen dat het hoornvlies volledig verweekt. Dit is een erg risicovolle situatie en directe behandeling is noodzakelijk om het oog te behouden.
Bij een heel diep ulcus wordt de voorste oogkamer alleen nog maar afgescheiden door een dun laagje, dit dunne laagje kan snel kapot gaan waardoor het oog leegloopt. Vaak raakt er dan een stukje van de iris klem in het gat, wat als een natuurlijke stop dient. Alleen dit gaat niet zonder grote afwijkingen aan het oog en grote kans op complicaties. Bij een diepe beschadiging is snelle en intensieve behandeling en vaak chirurgie nodig.


Indolent ulcus

Dit is een oppervlakkig beschadiging dat niet binnen de voorgeschreven tijd geneest. Dit komt door slechte hechting van het epitheelweefsel.
Het losse epitheelweefsel wat de genezing belemmert zal dan verwijderd moeten worden.
Dit type beschadigingen kunnen hardnekkig zijn. Soms is het noodzakelijk om bepaalde behandelingen te moeten herhalen.


Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.