Entropion

Entropion is een aandoening waarbij de ooglidrand in meer of mindere mate naar binnen krult. Dit zorgt voor irritatie én beschadiging aan het hoornvlies.
Entropion komt veel vaker voor aan de onderste oogleden, dan aan de bovenste oogleden.

Entropion komt zowel bij honden als bij katten voor. Bij sommige rassen is entropion een aangeboren aandoening. We spreken dan van primair entropion. Omdat entropion een erfelijke aandoening is, wordt het afgeraden om met deze dieren te fokken.
Secundair entropion kan ontstaan als gevolg van bv een beschadiging aan het oog. Het dier heeft pijn aan het oog, waardoor het dier de oogbol terugtrekt in de kas. Hierdoor krijgt het ooglid de kans om naar binnen te krullen. Deze klachten zullen weer verdwijnen als de onderliggende oorzaak verholpen is.

Symptomen
Honden en katten die lijden aan entropion kunnen last hebben van:

  • rode ogen
  • veel tranen
  • knijpen met de ogen

Doordat het hoornvlies chronisch geïrriteerd is, trekt het dier automatisch de oogbol verder terug, het ooglid gaat meer naar binnen krullen en de klachten verergeren alleen maar. De kans is aanwezig dat het dier het zicht in het oog of het oog zelf zal verliezen.


Behandeling
Entropion moet chirurgisch verholpen worden. Bij jonge dieren kan dat niet altijd direct gebeuren. Dit omdat de kop nog niet volgroeid is. Bij deze dieren wordt, indien nodig, een tijdelijke hechting geplaatst, die voorkomt dat het ooglid naar binnen krult.
Bij volwassen dieren wordt een stukje huid uit het ooglid verwijderd waardoor de rand van het ooglid weer netjes aansluit en geen neiging meer heeft om naar binnen te krullen.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.