De oudere kat

Oudere katten vereisen meer zorg en aandacht. Als uw kat de leeftijd van ongeveer 7 jaar heeft bereikt spreken wij van een oudere kat/seniorkat en zal zijn gezondheid meer aandacht vragen. Het is belangrijk om veranderingen in gedrag en eet- en drinkgewoontes in de gaten te houden. Vermageren dieren, gaan ze meer/minder eten of drinken, ziet u gedragsveranderingen, of heeft uw kat een slechte adem, dan kan het zijn dat er onderliggend iets aan de hand is.

De oudere kat heeft een aantal typische kenmerken waaronder:

  • vermindering van activiteit, hierdoor neemt spiermassa af waardoor rennen, springen en klimmen lastiger wordt. Nagels kunnen te lang worden en in de zoolkussen groeien. Vaak is er onderliggend sprake van pijn als gevolg van artrose.
  • een verminderde eetlust omdat het smaak- en reukvermogen afneemt. Gebitsproblemen kunnen hier ook aan bijdragen.
  • de darmwerking kan achteruitgaan wat in sommige gevallen tot obstipatie kan leiden.
  • de conditie van de vacht gaat achteruit waardoor klitten kunnen ontstaan en dieren minder goed bestemd zijn tegen de kou.
  • tekenen van dementie kunnen ontstaan; dieren zijn gedesoriënteerd, onzindelijkheid kan optreden en dieren weten de weg niet meer in huis. Dementieverschijnselen ontstaan niet alleen door hersenveroudering maar worden bij katten in veel gevallen veroorzaakt door een te snel werkende schildklier, verhoogde bloeddruk of nierproblemen.

Hoe oud is uw kat?

Het risico op het ontwikkelen van ouderdomsgebreken begint duidelijk toe te nemen vanaf een gemiddelde leeftijd van 7 jaar. Dat is de reden dat we katten vanaf die leeftijd als senior bestempelen. 7 jaar is dan ook de leeftijd waarop wij adviseren om te beginnen met preventieve diagnostiek.


Welke gezondheidsproblemen komen voor bij de oudere kat?

De belangrijkste ouderdomsziektes bij de oudere kat zijn:

Deze aandoeningen kunnen in hun vroege fase onopgemerkt blijven maar kunnen wel een gevaar vormen voor de gezondheid van uw kat. Gelukkig kunnen wij tegenwoordig veel aandoeningen in een vroeg stadium opsporen en vervolgens een behandeling instellen.

Welke preventieve maatregelen kunnen we treffen?

De oudere kat heeft baat bij regelmatige gezondheidscontroles. Ook is er een speciaal senior consult. Naast een algemeen lichamelijk onderzoek, waarbij we speciale aandacht hebben voor o.a. het gebit, schildklier en hart, kunnen aanvullende onderzoeken ingezet worden. Deze bestaan uit bloed- en urineonderzoeken die nier-, lever- en schildklierfunctie controleren.
Indien nodig kan een bloeddrukmeting uitgevoerd worden. Een hoge bloeddruk komen we o.a. tegen bij hart- en nierproblemen.
Bestaat de verdenking dat uw kat last heeft van gewrichtspijn kan een röntgenonderzoek uitgevoerd worden.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.