Tandheelkunde

Waarom een gebitscontrole en/of een gebitsreiniging?

Het gebit van uw huisdier heeft net zo als dat van ons verzorging nodig. Veel honden en katten hebben tandplaque en tandsteen en dit kan leiden tot diverse problemen van ontstoken tandvlees en gaatjes tot aan los zittende tanden.


Hoe ontstaan gebitsproblemen?

Veranderingen aan het gebit beginnen meestal op de overgang van tand naar tandvlees. Er treedt een roodverkleuring op en het tandvlees is gevoelig. Na enige tijd ontstaat er tandvleesontsteking, vorming van plaque en tandsteen. Het tandvlees gaat zich terugtrekken, wat loszittende tanden tot gevolg kan hebben. In het tandsteen zitten veel bacteriën die problemen kunnen veroorzaken in het ademhalingsstelsel. Indien deze bacteriën in het bloed terecht komen kunnen ze infecties veroorzaken in het hart, lever of nieren.

Hoe herken ik een gebitsprobleem?

Het is niet altijd duidelijk of er een er sprake is van een gebitsprobleem. Er kunnen op jong leeftijd al klachten ontstaan zonder dat wij hier erg in hebben, zoals het blijven staan van melktanden naast het volwassen gebit (persisterende melktanden) en ontstoken tandvlees bij jonge katten (juveniele stomatitis/ stomatitis gingivitis complex). Dieren blijven meestal ook eten ondanks dat er problemen zijn met het gebit.


Aanwijzingen voor gebitsproblemen zijn:

  • slechte adem
  • verkleuring van gebitselementen
  • aanwezigheid van tandsteen
  • wrijven met de poten over de neus
  • zwelling onder de neus (kieswortel abces. Dit kan komen door een kies of hoektand die afgebroken is)
  • speekselen
  • gezwollen, rood en soms snel bloedend tandvlees
  • slecht eten/geen harde brokken willen eten

Wat kunt u doen?

Omdat voorkomen beter is dan genezen is het raadzaam zo vroeg mogelijk met de gebitsverzorging te beginnen. Er kunnen diverse maatregelen genomen worden om het gebit in een goede conditie te houden.

In eerste instantie kan men de tanden gaan poetsen. Hiervoor zijn er speciale tandenborstels en tandpasta. Vooral als men op een jonge leeftijd begint, vinden de meeste dieren dit geen enkel probleem. In plaats van tandpasta kan ook een mondspoelvloeistof die chloorhexidine (hexarinse) bevat worden gebruikt. Chloorhexidine doodt bacteriën die in de mondholte aanwezig zijn en werkt de vorming van plaque tegen. Ontstekingen van het tandvlees worden zo voorkomen en blijft het gebit gezond. Hiernaast zijn er diverse producten ontwikkelt die het gebit helpen onderhouden. Een voorbeeld hiervan zijn speciale kauw strips en voedingen die het gebit ondersteunen.


Als er al veel tandsteen en tandplaque aanwezig is kan een professionele gebitsreiniging uitgevoerd worden. Hierbij wordt onder narcose het gebit met speciale apparatuur gereinigd en gepolijst. Bij twijfel over de gezondheid van een tand of kies kan er een dentale röntgenopname worden gemaakt. Op deze opname is de volledige tand of kies met de omliggende weefsels goed te beoordelen. Indien nodig worden slechte tanden en/of kiezen getrokken.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.