Artrosemap

Bewegingsadvies

Dagelijkse wandelingen en bewegingsoefeningen voor honden met artrose zijn essentieel om de gewrichten te versoepelen, de spiermassa en kracht te onderhouden en overgewicht te vermijden. Het is belangrijk dat het bewegingsniveau wordt aangepast aan de conditie en toestand van de hond. Er moet goed individueel gekeken worden wat er mogelijk is zonder overbelasten. Piekbelasting en explosieve bewegingen moeten absoluut vermeden worden. Er bestaat helaas geen norm rond bewegingsadvies voor honden met artrose. Elke hond is immers anders en bovendien evolueert de aandoening.
Enkele gouden regels: overdrijf nooit! Respecteer het eigen tempo van uw hond. Zo beweegt uw hond met plezier, samen met u.


Wel doen:

 • warming up en cooling down. Liefst d.m.v. massages.
 • cold-hotpack
 • dagelijks bewegen. De spiermassa ondersteunt de gewrichten
 • beweging gelijkmatig verdelen over de dag  
 • meerdere kleine wandelingen per dag: 3x 10 minuten is beter dan 1x30 minuten
 • geschikte ondergrond; gras/nat zand
 • rechtlijnige beweging zonder trekken
 • bewegingsduur aanpassen aan de grens die de hond zelf aangeeft
 • op tijd stoppen
 • consequent bewegen; geen verschil tussen week en weekend
Niet doen:
 1. onregelmatig bewegen
 2. het tempo van de hond niet respecteren  
 3. overbelasting van de gewrichten door abrupte en/of excessieve bewegingen, ongecontroleerde bal- of trekspelletjes
 4. ergens op- en afspringen zonder geschikte hulpmiddelen
 5. plots versnellen of afremmen  
 6. lopen op een harde of zware ondergrond  
 7. langdurig of energiek stappen  
 8. zonder begeleiding zwemmen (in koud water)

Algemeen bewegingsschema

Warm up:

10 tot 20 minuten hotpack  

-0-

massage voor enkele minuten     

-0-

2 tot 4 minuten stretchen

-0-

bewegingsoefening

-0-

Cooling down:

10-12 minuten coldpack


Dit bewegingsschema is een richtlijn. Wij maken voor uw huisdier een bewegingsschema op maat.

Voeding en supplementen

Voeding en voedingssupplementen zorgen ervoor dat het proces word vertraagd.
Voeding hond: Hill's metabolic mobility zorgt voor een gezond gewicht van uw hond en geeft ondersteuning van het metabolisme van de gewrichten. Dit voeder heeft een lage energiewaarde en een hoog gehalte aan EPA, totaal omega 3-vetzuren en een adequaat gehalte aan vitamine E.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat dit voer uw hond helpt om beter te lopen, te rennen en te springen. Na 21 dagen ziet u al het verschil. Ook helpt het voer bij het verzachten van gewrichtspijn en ongemak bij uw huisdier.


null

Voeding kat: Hill's K/D mobility ondersteunt  de nierfunctie en geeft ondersteuning van het metabolisme van de gewrichten in geval van osteoartritis bij volwassen katten. Dit voeder heeft een laag fosforgehalte, een beperkt eiwitgehalte, maar bevat hoogwaardige eiwitten, een hoog gehalte aan DHA en totaal omega 3-vetzuren, een verhoogd gehalte aan methionine en mangaan en een adequaat gehalte aan vitamine E.Supplementen

Pijnstilling/ontstekingsremmers: deze medicatie zorgt voor een continue remming van de ontstekingsreactie in het gewricht en is van belang om de ziekte te vertragen en de pijn vanuit het gewricht zoveel mogelijk te beperken.

Glucosamine/chondroïtine: dit zijn de 2 belangrijkste bouwstenen van gewrichtskraakbeen. Kraakbeen wordt constant afgebroken, opgebouwd en gerepareerd. Het is belangrijk de reparatie te ondersteunen, door de aanvoer van deze bouwstenen te vergroten. Glucosamine verhoogt de vitaliteit van de spieren en de gewrichten. Het is een natuurlijke stof die zorgt voor soepele gewrichten. Chondroïtine versterkt de glucosamine: het zorgt voor de aanmaak van kraakbeen.
Flexadin advanced: dit voedingssupplement geeft 

extra ondersteuning aan de gewrichten. Deze kauwbrokjes hebben een unieke samenstelling van UCII (niet gedenatureerd collageen type II), omega 3-vetzuren, Boswellia serrata en vitamine E. Collageen type II is het belangrijkste eiwit in het kraakbeen van de hond en zorgt voor (het behoud van) gezond kraakbeen. Collageen type II is een belangrijke bouwsteen van kraakbeen. Bovendien zorgt het voor een aanpassing van het afweersysteem, waardoor de reactie in het gewricht geremd wordt. Boswellia Serrata in de verbeterde formule draagt bij aan een complete ondersteuning van de gewrichten.


ACP (Autologus Conditioned Plasma)

Een andere aanvullende behandeling die we kunnen uitvoeren is ACP. Het voordeel van de ACP behandeling is dat eigen bloed wordt gebruikt. Hierdoor is de kans op allergische reacties uitgesloten.
Het genezingsproces van beschadigd of ontstoken weefsel doorloopt een reeks complexe en zeer nauwkeurig geregelde processen. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de bloedplaatjes (trombocyten). Op de plek van het letsel leveren de geactiveerde bloedplaatjes groeifactoren af, die de pijnlijke ontstekingsreactie afremmen en de heropbouw van het beschadigde weefsel in gang zetten. ACP bevat een hoge concentratie groeifactoren die het natuurlijk herstel van weefsel stimuleren.
Lees hier meer over ACP.