Veerproblemen bij de kip

Mijten en luizen zijn de oorzaak dat kippen jeuk hebben of verenpikken. Dit kan komen door:
– Bloedmijt
– Schurftmijt
– Bijtende veerluis
– Schachtluis

Bloedmijt

Rode Bloedluis is eigenlijk geen luis maar een mijt, oftewel vogelmijt. De naam bloedluis is inmiddels zo ingeburgerd dat de vogelmijt waarschijnlijk nooit meer de juiste benaming zal krijgen. Een bloedmijt is ongeveer een halve millimeter groot en legt ca. 3500 eitjes in haar leven. Vooral warmte en vocht zijn gunstige omstandigheden voor de bloedluis. In de zomer is het dan ook vaak raak. Een pasgeboren bloedmijt kan binnen één week zelf eitjes leggen. Met een flinke tempratuurstijging kan dus een ware plaag ontstaan. Waar bloedmijten precies vandaan komen, is onbekend.
De hardnekkige bloedmijt kan een ware plaag zijn voor kippen. Bloedmijten proberen de kip langzaam leeg te zuigen. Overdag verstoppen ze zich in de naden en kieren van het kippenhok. ‘s Nachts komen ze tevoorschijn en zullen via de zitstokken de kippen ‘aanvallen’. Het beste om te doen, nadat u ze ontdekt heeft, is alle middelen inzitten om ze te bestrijden.
De bloedmijt drinkt het bloed van de kip. Een beet van de bloedlmijt veroorzaakt jeukt. Bij een echte plaag zullen kippen sterven door bloedmijt, omdat er teveel bloed van het dier wordt weggenomen. Bloedmijt kan ook pseudovogelpest en andere bloedverwante ziektes overbrengen op andere dieren.


Symptomen
Bij bloednijt zijn er niet direct symptomen te zien bij de kippen. Door de beten krijgen de kippen kleine (rode) bultjes de kunnen jeuken. Maar dit is lastig waar te nemen. Pas bij echte overlast zullen de kippen bleek en vermoeid raken. Het gevaar van bloedluis is dat ze ook andere ziektes kunnen overdragen. Het is daarom goed om bloedluis zo snel mogelijk te bestrijden.

 

Behandeling
Bloedmijt kan deels voorkomen worden door het hok goed schoon te houden en regelmatig grondig te reinigen. Bloedmijt gaat dood bij verhitting van tenminste twintig minuten boven de 60 á 70 graden. Het kan een optie zijn een kippenverblijf met stoom te verhitten om zo de bloedmijt af te laten sterven. Dit is wel een flinke onderneming, ook omdat de kippen tijdelijk moeten worden verhuisd.
De kippen kunnen ook tegen bloedmijt behandeld worden. Dit kan middels een pipet of een druppel onder de vleugels.

Schurftmijt
Schurftmijt veroorzaakt ook kalkpoten en wordt ook wel kalkpootmijt genoemd (Cnemidocoptes mutans). De schurftmijt, die met het blote oog niet is waar te nemen, nestelt zich tussen de schubben op de poten.
De besmetting vindt plaats via het hok of andere kippen in het verblijf. Het is niet overdraagbaar op andere dieren of mensen. Kuikens worden vaak op jonge leeftijd besmet. Het is daarom verstandig de hen preventief te behandelen voordat ze haar eieren uitbroed.

Symptomen
De mijt zorgt ervoor dat de poten een ruwe indruk maken. De poten worden dikker en de kip krijgt last van jeuk. Naarmate de ‘ziekte’ vordert, gaan de schubben uit elkaar staan waardoor de ontlasting van de mijten zich hiertussen verzamelt. Hierdoor gaan de poten onderhuids ontsteken en kunnen ook gaan bloeden. Als de kalkpoten niet worden behandeld, zal de kip op een gegeven moment niet meer kunnen lopen, met alle gevolgen van dien.

Behandeling
Voorkomen is niet mogelijk. De mijten zijn niet zichtbaar en de kippen kunnen op jonge leeftijd al zijn besmet. De kans op een uitbraak kan echter wel worden verkleind. Het hok ontsmetten is hiervoor een goede methode. De mijten gedijen het beste in een vochtige omgeving. Het hok droog houden en goed ventileren is hierdoor een absolute aanrader. Dit werkt preventief tegen de kalkpootmijt.
Bijtende veerluis
Veerluis is, samen met de bloedmijt, de meest voorkomende parasiet bij kippen. De veerluis voedt zich met de eiwitten die in de veren zitten van kippen.
Kippen kunnen besmet raken met veerluis zoals eigenlijk elke luis zich verspreidt: door contact met andere kippen of hanen die besmet zijn.


Symptomen
Eenmaal besmet met veerluis, zal de kip zich vaker krabben en steken dan hun snavels meer tussen de veren. Wanneer je kippen dus regelmatig ziet poetsen, krabben of het hoofd ziet schudden, dan is het zeer waarschijnlijk dat er sprake is van veerluis.
Maar let op: bij infectie van de gaapworm zullen kippen ook vaak het hoofd schudden en daarbij gapen.
Ook bij veeruitval is de kans groot dat de kip besmet is met veerluis. Daarnaast is de veerluis ook vaak te zien tussen de veren van kippen. Als u de kip oppakt en goed tussen de veren kijkt, ziet u veel geschilferde stukjes huid of soms de veerluis zelf.


Behandeling
Wanneer vermoedens bestaan dat een van de kippen veerluis heeft, is het belangrijk (vanwege kans op besmetting) om contact met de overige kippen te voorkomen. Houdt deze dan apart gedurende de behandeling en wellicht nog even daarna. Het is uiteraard niet altijd bekend dat een van de kippen besmet is. Daarom is het meestal het beste om de kippen preventief te behandelen tegen veerluis middels een pipet of een druppel onder de vleugels.

Schachtluis
Deze kleine, gele luis zit vooral rond de cloaca-opening en kan zich erg snel voortbewegen. De schachtluis komt vaker voor in herfst en winter.
Kippen kunnen besmet raken zoals eigenlijk elke luis zich verspreidt: door contact met andere kippen of hanen die besmet zijn.

Symptomen
Jeuk, krabben en vaak de snavel tussen de veren steken is een signaal. Maar ook:

  • Een dalende eierproductie
  •  Gebroken veren, veeruitval, overmatig gladstrijken van de veren 
  •  Rode geïrriteerde huid rond de cloaca 
  •  Rondkruipende luizen rond de schacht van de veren
  • Neten - eipakketjes rond de schachten van de veren, voornamelijk in de omgeving van de cloaca.

Deze hebben een wit-grijze kleur en is heel lastig om te bestrijden.

Behandeling
Wanneer vermoedens bestaan dat een van de kippen schachtluis heeft, is het belangrijk (vanwege kans op besmetting) om contact met de overige kippen te voorkomen. Houdt deze dan apart gedurende de behandeling en wellicht nog even daarna. Het is uiteraard niet altijd bekend dat een van de kippen besmet is. Daarom is het meestal het beste om de kippen preventief te behandelen tegen schachtluis middels een pipet of een druppel onder de vleugels.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.