Help.... een teek!!!!

Teken zijn geleedpotige en lijken op kleine, platte spinnetjes. Ze wonen in struiken en grassen. Als uw hond of kat hier langs loopt, laat de teek zich vallen. Daarna nestelen ze zich in de huid om zich vast te bijten en bloed te zuigen. De plaats van bijten kan wat irritatie geven bij uw huisdier, maar dat is niet het grootste probleem. De teek kan namelijk ook een aantal vervelende ziektes overbrengen op uw huisdier.

Een teek kan heel klein zijn (1 mm) tot heel groot (1 cm). Er zijn diverse stadia in de levenscyclus van de teek. De volwassen vrouwtjes teek legt eieren. De eieren komen uit en worden larven (6 potig), na een bloedmaaltijd gaan deze over in een nymfe (8 potig). Zodra de nymfe een bloedmaaltijd heeft gehad ontstaat de volwassen teek (8 potig).

Vroeger kwam de teek voornamelijk voor in voor- en najaar. Tegenwoordig zien we de teek het hele jaar door.

Welke ziektes kunnen teken overbrengen?

Ziekte van Lyme

Teken zijn de grootste boosdoener in het overbrengen van deze ziekte. Een teek kan besmet raken met de Borrelia-bacterie wanneer hij bloed zuigt bij een besmet dier (muis, vogel of ander klein zoogdier). Wanneer de teek volgezogen is met bloed, inclusief Borrelia-bacteriën, zal hij zich laten vallen en vervelt. De volwassen teek gaat vervolgens op zoek naar een nieuwe gastheer voor een bloedmaaltijd. Zodra de teek zich op de hond laat vallen, wordt de Borrelia-bacterie over gebracht. Het is bekend dat een besmette teek minimaal 24 uur op de gastheer moet blijven zitten om de ziekte van Lyme over te brengen.
De ziekte van Lyme geeft meestal geen of vage klachten:

  • Koorts
  • Lusteloosheid
  • Verlies van eetlust
  • Wisselende kreupelheid
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Schade aan de nieren

De symptomen kunnen direct optreden na infectie, maar het kan ook jaren duren voordat de hond ziek wordt! De rode plek die vaak bij de mens gezien wordt rond de tekenbeet bij de ziekte van Lyme, wordt bij honden vaak niet gezien. Ook het ontstaan van een bult op de plaats van de tekenbeet is geen aanwijzing voor de ziekte van Lyme.



Autochtone Babesiose
Zonder dat uw huisdier naar het buitenland geweest is kan deze wel besmet worden met Babesiose. Nomaliter kwam deze ziekte alleen in Zuid Europa voor.
De Dermacentor Reticulatus is inmiddels zo vaak door verschillende honden uit het buitenland meegenomen dat deze teek zich permanent in Nederland heeft gevestigd. Deze ziekte is te herkennen is aan koorts, bloedarmoede, donkere urine en nierfalen. Zonder behandeling is babesiose fataal voor de hond.


Autochtone Ehrlichiose
Rhipicephalus teken die tot nu toe alleen in het buitenland voorkwamen worden in toenemende mate aangetroffen op honden die nooit in het buitenland zijn geweest. Deze ziekte is te herkennen aan hoge koorts, stollingsstoornissen van het bloed, lusteloosheid en gewichtsverlies. Zonder tijdig ingrijpen kan uw hond hieraan dood gaan.


Lees hier meer over ziektes die teken overbrengen.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.