Door uw huisdier te laten steriliseren voorkomt u dat uw huisdier (ongewenst) drachtig wordt, baarmoederproblemen of melkkliertumoren krijgt. Bij voedsters (vrouwelijk konijn) kan ook agressie en/of dominantie naar anderen voorkomen worden.

Sterilisatie van de hond

De sterilisatie van de honden kunnen wij op twee verschillende manieren uitvoeren:

Bij de sterilisatie van de hond worden de eierstokken verwijderd. Hierdoor wordt de teef onvruchtbaar. In sommige gevallen moet de baarmoeder ook verwijderd worden, maar dit gebeurt alleen als deze er afwijkend uitziet.

Het beste moment van sterilisatie is 3-4 maanden na de eerste loopsheid en voor de tweede loopsheid, maar de ingreep kan al vanaf 6 maanden leeftijd uitgevoerd worden.
Het verschilt per ras wanneer uw hond voor het eerste loops wordt. 

Wat zijn de voordelen van steriliseren?

  • Uw hond wordt niet meer loops en dus geen risico op een ongewenste dekking
  • Uw hond kan niet schijnzwanger worden
  • Verkleint het risico op melkkliertumoren (borstkanker)
  • Uw hond kan geen baarmoederontsteking meer krijgen
  • Uw hond loopt geen kans om diabetes type IV te ontwikkelen (zwangerschapsdiabetes)

Wat zijn de nadelen van sterilisatie?

  • Uw hond kan in gewicht toenemen. Wij adviseren daarom om 1/4 minder eten te geven
  • De vachtstructuur kan soms veranderen
  • Dominante teven kunnen nog dominanter worden
  • Soms kan er incontinentie ontstaan

Sterilisatie poes

Zodra de poes onder narcose is, krijgt ze pijnstilling toegediend, de ogen worden gezalfd, de buik wordt geschoren en gewassen. Op de operatietafel ligt ze op een warmtemat, zodat ze niet te veel afkoelt. Zodra ze op de operatietafel ligt, krijgt ze zuurstof toegediend en worden meters aangesloten om hartslag, temperatuur en het zuurstofgehalte bij te houden. Een snede wordt gemaakt in de buik, waardoor de eierstokken 1 voor 1 afgebonden worden. De baarmoeder wordt alleen verwijderd als deze er afwijkend uitziet. De buik wordt gehecht en de poes wordt in een hokje gelegd waar ze rustig wakker kan worden.

Sterilisatie konijn

 

Zodra de voedster onder narcose is, krijgt ze pijnstilling en een glucoseoplossing toegediend, de ogen worden gezalfd, de buik wordt geschoren en gewassen. Op de operatietafel ligt ze, met de schouders iets hoger dan heupen, op een warmtemat, zodat ze niet te veel afkoelt. Zodra ze op de operatietafel ligt, krijgt ze zuurstof en, indien nodig, narcosegas toegediend. Een snede wordt gemaakt in de buik, waardoor de baarmoeder en de eierstokken naar buiten gehaald wordt. Deze worden afgebonden en daarna verwijderd. De buik wordt gehecht en de voedster krijgt direct een prik om wakker te worden. Daarna wordt ze in een warm hokje gelegd waar ze gelijk weer wat kan eten.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.