Vandaag is uw hond gecastreerd. Na deze ingreep zijn er enkele zaken belangrijk voor een spoedig en goed herstel van uw hond. Wij zetten deze graag voor u op een rij.
Vandaag is uw hond gecastreerd. Na deze ingreep zijn er enkele zaken belangrijk voor een spoedig en goed herstel van uw hond. Wij zetten deze graag voor u op een rij.
Het kan tot twee dagen duren voordat uw hond geheel hersteld is van de narcose. Tijdens deze periode, en de wondherstelperiode, is het verstandig om uw hond aan de lijn uit te laten i.v.m. een minder goede coördinatie.
Uw hond kan, eenmaal thuis, verder zijn 'roes' uitslapen. Zorg ervoor dat hij op een rustige, warme plaatst ligt. Hals en kop moeten gestrekt liggen, zodat uw hond vrij kan ademen.
Onrustig gedrag wordt meestal veroorzaakt door de narcose en verdwijnt met tijd dus ook weer.
Het is verstandig de dag van de operatie jonge kinderen of andere dieren weg te houden.
Aan de voorpoot kunt u mogelijk een kaal plekje tegenkomen. Hier is een braunule geplaatst. Dit was noodzakelijk om een narcosemiddel of infuusvocht toe te dienen.
Zodra de hond volledig ontwaakt is, mag hij, in kleine hoeveelheden, weer drinken. Gaat dit goed en braakt hij niet, dan mag hij aan het eind van de middag, wederom in kleine hoeveelheden, iets eten. Geeft u het eten wat hij gewend is.
Door de narcose kunnen dieren nog wat misselijk zijn en daardoor, bij te veel eten, gaan braken. Als het eten goed gaat en hij niet braakt, dan mag hij de volgende dag weer de normale hoeveelheid voeding.
U krijgt voor uw hond een pijnstiller/ontstekingsremmer mee. De juiste dosering staat vermeld op het etiket.
Geeft u de tabletten met wat eten in. In sommige gevallen kan dit middel, op een nuchtere maag, irritatie veroorzaken aan de maag. Braakt uw hond na het geven van de pijnstillers? Stopt u dan direct met het geven hiervan en neem contact met ons op.
De wond is gehecht. Om te voorkomen dat de wond kan gaan ontsteken is het belangrijk dat uw hond niet aan de wond likt of bijt. Een kraag voorkomt dat uw hond aan de wond kan likken of bijten. Ziet u zwellingen of roodheid rondom de wond, heeft de wond een vieze geur of komt er bloed uit? Dit kan duiden op een infectie. In zo’n geval kunt u het beste meteen contact opnemen met de dierenarts
10 Dagen na de operatie vindt er een wondcontrole plaats. Eventuele hechtingen worden dan gelijktijdig verwijderd. U kunt hiervoor online of telefonisch een afspraak maken bij de vestiging van uw voorkeur. Ook kunt u een foto maken van de wond en deze per app naar ons sturen. Appt u de foto wel naar de vestiging waar uw hond gecastreerd is.
Middelburg: 06-380 860 82
Vlissingen: 06-380 860 74
Oost-Souburg: 06-380 860 75
Laat uw hond 10 dagen aan de lijn uit, laat hem zo min mogelijk rennen en/of springen. Grote bewegingen en sprongen kunnen ervoor zorgen dat de hechtingen breken.
Na de castratie zijn hormonale veranderingen er verantwoordelijk voor dat de stofwisseling van de hond trager wordt maar ook dat hun eetlust toeneemt. Aangezien gecastreerde honden minder energie verbruiken, lopen ze 3 tot 4 keer zoveel kans om overgewicht te ontwikkelen. Dat betekent dat ze een hoger risico lopen om problemen te krijgen die verband houden met overgewicht, zoals hart-en vaatziekten en gewichtsproblemen.
Wij adviseren om over te stappen op voeding dat speciaal geschikt is voor gecastreerde honden, zoals bijvoorbeeld Hill's VetEssentials. Dit assortiment sluit perfect aan op de speciale behoeften van uw hond.
Het is verstandig om na enkele maanden even het gewicht te controleren op de dierenkliniek. Dit kan gratis en de assistentes helpen u erbij!