Myiasis of madenziekte is de aandoening waarbij er door de groene vleesvlieg (Lucilia sericata) eitjes gelegd worden rond de anus van het konijn. De maden die uit deze eitjes komen eten zich een weg door de huid van het konijn en veroorzaken veel schade en pijn. Het konijn kan hieraan overlijden als dit niet of te laat ontdekt wordt.
Eieren worden meestal gelegd bij konijnen met vieze haren rondom de anus en staart. Dit kan o.a. veroorzaakt worden door huidontstekingen, veroorzaakt door urinebrand of dieren met aangekoekte poep rondom de anus. De vliegen worden aangetrokken door de geur van de ontstoken huid. Aangekoekte poep is vaak het gevolg van verkeerde voeding of problemen aan het gebit.
Wanneer u er snel bij bent en wij de maden in een vroeg stadium kunnen verwijderen is de prognose redelijk goed. Wanneer er echter al veel schade is opgetreden, wordt de prognose veel minder gunstig en er zijn gevallen waarbij de situatie zo ernstig is dat tot euthanasie besloten moet worden.

Hoe kan Myiasis voorkomen worden?
Het is van groot belang om goed op de hygiëne van het hok en op het konijn zelf te letten. Een dagelijkse inspectie van het achterwerk van het konijn is daarbij belangrijk. Let tevens goed op de ontlasting en zorg voor goede voeding. Verschoon regelmatig het hok en gebruik een goed vocht opnemend bodemsubstraat.

Om vliegen tegen te gaan kunt u, naast het zorgvuldig schoon houden van het konijnenverblijf, zoveel mogelijk gebruik maken van horren. Gebruik geen insecticide spray, deze kan ook giftig zijn voor uw konijnen. Wat wel veilig te gebruik is bij het konijn is het middel Nomyiasis, een antivliegmiddel dat tevens gebruikt kan worden om maden op het konijn te doden.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.