Informatie over de narcose van uw konijn/cavia

Binnenkort staat er een ingreep gepland waarvoor uw konijn/cavia onder narcose moet. Graag informeren wij u over het verloop van de narcose  en de mogelijkheden om de risico’s te minimaliseren.

Hygiëne 

Wij verzoeken u vriendelijk om in het reismandje geen stro, hooi of zaagsel te doen, maar om hierin een handdoek of een krant te leggen.

Het belang van goed eten voorafgaand aan de narcose

In tegenstelling tot honden en katten hoeven konijnen en cavia’s niet nuchter te zijn voor de ingreep. Het is belangrijk dat ze tot aan de ingreep blijven eten. Als uw huisdier al dwangvoer krijgt, mag dit ook nog op de ochtend van de ingreep worden gegeven.
Narcosemiddelen kunnen ervoor zorgen dat de darmwerking tijdelijk stil komt te liggen. Als dit te lang duurt, kunnen er complicaties ontstaan. Door ervoor te zorgen dat uw huisdier snel na de narcose weer begint te eten, wordt de darmwerking weer op gang gebracht en worden complicaties voorkomen.
We vragen u vriendelijk om wat eten mee te nemen, zodat uw huisdier na de ingreep direct kan eten. Dit bevordert het herstel en vermindert de stress.

Om stress verder te reduceren, is het toegestaan om evt. andere konijnen/cavia’s die bij uw huisdier horen mee te brengen. De aanwezigheid van vertrouwde metgezellen kan een kalmerend effect hebben.

Het verloop van de narcose

  • toediening van de narcosemiddelen: uw huisdier wordt onder narcose gebracht met een injectie in een bloedvat of spier en/of door het gebruik van gasnarcose. Tijdens de narcose zorgen wij ervoor dat  de borstkas hoger ligt dan de buik en de heupen. Dit zorgt ervoor dat uw huisdier makkelijker kan ademhalen. Tijdens de behandeling wordt er zuurstof toegediend om de ademhaling te ondersteunen.
  • voorbereiding op de ingreep: indien nodig wordt uw huisdier geschoren en gewassen om de behandelplaats steriel te maken.
  • temperatuur: omdat konijnen en cavia’s gevoelig zijn voor afkoeling wordt de lichaamstemperatuur op peil gehouden door ze tijdens de behandeling op een warmtemat te leggen.
  • toedienen van medicatie: indien nodig wordt er medicatie toegediend, zoals pijnstillers en eventueel antibiotica. Daarnaast krijgt uw konijn/cavia een glucose-infuus om het herstel te bevorderen.
  • na de behandeling: na de ingreep wordt uw huisdier naar de uitslaapruimte gebracht, waar wij hem/haar nauwlettend in de gaten houden totdat hij/zij volledig wakker is en stabiel genoeg om naar huis te gaan. Indien nodig wordt er medicatie ingezet om te werking van het darmkanaal te ondersteunen.
  • Als uw huisdier weer helemaal goed wakker is mag hij/zij weer naar huis.
    Na een operatie krijgt u nog een nazorgbrief mee naar huis waarin u gedetailleerde informatie vindt over de specifieke nazorg na een bepaalde ingreep. Het is belangrijk deze brief goed door te lezen.


Tot slot

Moest u nog vragen hebben of meer informatie wensen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan altijd klaar om u en uw huisdier te helpen en streven naar de beste zorg voor uw trouwe vriend.