Informatie over de narcose van uw hond

Binnenkort staat er een ingreep gepland waarvoor uw hond onder narcose moet. Graag informeren wij u over het verloop van de narcose  en de mogelijkheden om de risico’s te minimaliseren.

De avond voor de geplande behandeling

Uw hond moet nuchter zijn voor de  behandeling. Dit betekent dat uw hond vanaf 20:00 uur de avond voor de afspraak geen voedsel meer mag krijgen. Drinken mag wel, maar graag beperkt houden. Dit is noodzakelijk omdat narcosemiddelen misselijkheid op kunnen wekken. Hierdoor kan uw hond mogelijk gaan braken en zich verslikken, wat kan leiden tot complicaties zoals een longontsteking.
Zorg er tevens voor dat uw hond voorafgaand aan de afspraak goed is uitgelaten.


Voorafgaand aan de narcose

Om de narcose zo veilig mogelijk te laten verlopen, bieden wij de mogelijkheid om voorafgaand aan de narcose een bloedonderzoek uit te voeren.
Het pre-anesthetisch bloedonderzoek geeft ons belangrijke informatie over de werking van organen zoals de nieren en de lever en helpt om verborgen gezondheidsproblemen op te sporen die het narcoseproces zouden kunnen beïnvloeden. Door dit onderzoek kunnen we de risico’s van de narcose zoveel mogelijk beperken en de veiligheid van uw huisdier waarborgen. Het is mogelijk dat we aan de hand van de uitslag besluiten om de ingreep onder narcose uit te stellen.  
Wij raden dit onderzoek aan voor alle dieren die onder narcose gaan, maar vooral voor oudere of kwetsbare dieren. De kosten voor dit bloedonderzoek bedragen ± € 65,00.


Het verloop van de narcose

  • premedicatie: uw hond krijgt eerst, via een infuus, premedicatie toegediend. Dit is een kalmerend middel dat helpt om ze rustig te maken en de algehele narcose te vergemakkelijken.
  • toediening van de narcosemiddelen: na de premedicatie worden de andere narcosemiddelen toegediend. De keuze van deze middelen is afhankelijk per individu en de  gezond-heidstoestand.
  • voorbereiding op de ingreep: indien nodig wordt uw hond geschoren en gewassen om de behandelplaats steriel te maken.
  • bewakingsapparatuur: tijdens de narcose wordt uw hond aangesloten op bewakingsapparatuur. Dit stelt ons in staat om de hartslag, ademhaling en andere vitale functies nauwlettend in de gaten te houden.
  • toedienen van medicatie: gedurende de ingreep kunnen er medicijnen zoals pijnstillers of antibiotica worden toegediend om het herstel te ondersteunen.
  • na de behandeling: na de ingreep wordt uw hond naar de uitslaapruimte gebracht, waar wij hem/haar nauwlettend in de gaten houden totdat hij/zij volledig wakker is en stabiel genoeg om naar huis te gaan. De uitslaapruimte is voorzien van vloerverwarming en warmtelampen zodat de patiënten niet afkoelen. Warmte, rust en goede controle is onmisbaar om goed en rustig uit een narcose te ontwaken.

Als uw hond weer helemaal goed wakker is mag hij/ zij weer naar huis. Na een operatie krijgt u nog informatie mee over de nazorg mee naar huis waarin u gedetailleerde informatie vindt over de specifieke nazorg na een bepaalde ingreep. Het is belangrijk deze brief goed door te lezen.


Tot slot

Zou u de riem van de hond mee willen nemen? Wij kunnen uw hond na ingreep dan uitlaten, moest dit nodig zijn.

Moest u nog vragen hebben of meer informatie wensen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan altijd klaar om u en uw huisdier te helpen en streven naar de beste zorg voor uw trouwe vriend.

Mocht u niet in de gelegenheid zijn om de gemaakte afspraak na te komen, dan verzoeken wij u vriendelijk dit zo snel mogelijk telefonisch te laten weten, uiterlijk 24 uur op voorhand van de afspraak. Indien u de gemaakte afspraak niet op tijd verzet of annuleert, dan zijn wij helaas genoodzaakt om kosten in rekening te brengen.