Euthansie...en dan?

Geen leuk onderwerp en u denkt er liever niet over na, maar vroeg of laat komt u voor de keuze te staan. Het laten inslapen van uw geliefde huisdier.
Natuurlijk wilt u geen lijdensweg voor uw huisdier, maar de beslissing wanneer de keuze gemaakt moet worden blijft moeilijk.
Zelf kan uw huisdier het niet zeggen, als dierenarts zullen wij u zo goed mogelijk adviseren, u zelf zult de beslissing moeten nemen.
Euthanasie kan zowel op de praktijk als thuis. In beide gevallen is een afspraak maken noodzakelijk.


Hugo van Duijn, dierenarts, heeft een boekje geschreven met daarin overdenkingen over het in laten slapen van het dier dat al enige tijd aan “het laatste hoofdstuk” bezig is. Dit boekje heet: zijn we niet te vroeg? Ook kunt u het boekje gratis bij de praktijk ophalen.

De afspraak is gemaakt, maar dan?
Uw huisdier krijgt eerst een slaapmiddel toegediend. Als uw huisdier eenmaal slaapt, wordt het zwaarder slaapmiddel toegediend. Dit middel zorgt ervoor dat het hart stopt met kloppen.
Wanneer uw huisdier is overleden bestaan er verschillende mogelijkheden.
Het is toegestaan om honden, katten, konijnen en kleine huisdieren in de tuin te begraven, mits deze tuin uw eigendom is of mits u toestemming heeft van de eigenaar. De kuil moet minimaal 80 cm diep zijn en er mag geen niet-afbreekbaar materiaal, zoals plastic, mee worden begraven.

Ook kan men voor crematie kiezen. De dieren kunnen thuis of op de kliniek worden opgehaald. Ze worden vervolgens naar het crematorium gebracht. Crematie kan gezamenlijk, samen met andere huisdieren, of individueel. Bij een individuele crematie heeft men de keuze om de as in een strooiblik of urn terug te krijgen. Op www.hdcbreskens.nl of www.dierencrematoriumzeeland.nl kunt u meer informatie vinden over het cremeren.
Ten slotte kunnen overleden dieren ook bij de gemeente gebracht worden voor verbranding. Als u wilt kunnen wij het transport er naar toe voor u regelen.