Blaasproblemen bij de kat

Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD)

Dit staat Feline Lower Urinary Tract Disease en is een aandoening van de urinewegen (blaas en plasbuis) die kan leiden tot een verstopping van de plasbuis. Flutd komt zowel bij poezen als bij katers voor, maar de plasbuis van de kater is veel smaller dan die van de poes en raakt dus sneller verstopt.

Een blaasontsteking bij de kat komt vaak voor. In tegenstelling tot bij de hond is bij katten de blaasontsteking bijna nooit het gevolg van een bacteriële infectie. Veel vaker zien we een ‘idiopathische’ blaasontsteking. Dit betekent dat we de oorzaak niet precies weten, maar we weten wel dat stress een belangrijke rol speelt. Katten laten stress slecht zijn; het zijn echt binnenvetters.

Ook blaasgruis/stenen is een veel voorkomende oorzaak van blaasontsteking bij katten.

Wat zijn de symptomen?

Symptomen die passen bij een blaasontsteking zijn:

  • moeilijk of vaak kleine beetjes plassen
  • pijn bij het plassen (mauwen)
  • naast de bak plassen
  • bloed in de urine
  • in huis plassen
  • urine die er anders ruikt
  • veel wassen onder de staart

een kater die vaak naar de kattenbak gaat en veel zit te persen zonder dat er urine geproduceerd wordt of er slechts enkele druppels verschijnen, kan wel eens last hebben van een verstopte plasbuis. Dit kan veel pijn geven, waardoor de kater mogelijk niet wil eten, erg onrustig is of soms zelfs braakt. Het is zaak zo snel mogelijk met de kat naar de dierenarts te gaan, om de verstopping weer op te heffen. De blaas blijft zich namelijk vullen en uiteindelijk kan de blaas zelfs knappen.

De diagnose wordt gesteld door het uitvoeren van een urine onderzoek. De urine dient voor het onderzoek zo ‘vers’ mogelijk te zijn (<4 uur oud én bewaard in de koelkast).

De behandeling bestaat vaak uit het geven van een pijnstiller/ ontstekingsremmer i.c.m. dieetvoeding. Het geven van andere medicatie is voor de meeste katten niet nodig.


Bij regelmatig terugkerende klachten is aanvullend onderzoek noodzakelijk. Met de echo wordt dan gekeken of er bv geen steentjes, poliep of dikte in de blaas aanwezig zijn. Vaak wordt er dan ook steriele urine afgenomen die dan voor verder onderzoek naar een extern laboratorium gestuurd wordt.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.