Aanschaf van een cavia

Cavia's zijn erg leuk en gezellige knaagdieren die bijna nooit bijten en goed tam te maken zijn. Wel zijn er, voordat u een cavia koopt, een aantal dingen die belangrijk zijn, zodat u zeker weet dat een cavia ook bij u past.

U kunt een cavia kopen bij de dierenspeciaalzaak, bij een fokker, asiel of cavia opvang.
Let daarbij op dat de cavia levendig en alert is, geen kale plekken in de vacht heeft, dat de vacht netjes aangesloten is en dat de cavia schone oren, neus en ogen heeft. De snijtanden moeten netjes aansluiten op elkaar en  deze mogen niet te lang zijn. Kijk ook of er geen wondjes of zwellingen aan de voetzolen zitten. De keuteltjes in het hok moeten langwerpig, vrij stevig en droog zijn. Ook mag de cavia niet te mager zijn.

Welk ras past bij u?

Er zijn, net als bij honden, katten en konijnen, verschillende rassen:

  • Gladharige/ruw/borstelharige/gekruinde cavia's hebben weinig tot geen vachtonderhoud nodig
  • Langharige cavia's hebben (meer) bewerkelijke vachten. Deze kunnen de beweging en zicht van de cavia belemmeren
  • Skinny of naakt cavia's hebben bijna tot geen vacht. Deze cavia's hebben het sneller koud omdat een isolerende vacht ontbreekt. Deze cavia's kunnen ook niet buiten gehouden worden

Voeding

Cavia's zijn, van nature, een groot deel van de dag bezig met het zoeken naar voedsel. Onbeperkt hooi en/of gras is daarom onmisbaar. Groente mag ook in grotere hoeveelheid gegeven worden. Brokken en fruit mag, daarin tegen, in mindere mate gegeven worden. Ook eten ze, net als konijnen, hun nachtkeutels. Hierin zitten onmisbare voedingsstoffen.
Cavia's hebben altijd extra vitamine C nodig (ook naast commercieel voer), omdat zij dit, net als de mens, niet zelf kunnen produceren. Een goede mogelijkheid hiervoor is iedere dag een 1/4 tabletje van 50 mg vitamine C te geven, wat u in de winkel kunt kopen als smakelijke tabletjes met sinaasappelsmaak.


Huisvesting

Het is voor cavia's belangrijk dat ze soortgenoten hebben. Het zijn echte groepsdieren. Een paartje kan goed samen, maar als u geen nestje wil, laat dan het beertje (mannetje) castreren.
2 Zeugen (vrouwtjes) of 2 beertjes kunnen ook samen, maar dan wel vanaf jonge leeftijd. Bij 2 beertjes is het belangrijk dat ze geen zeugjes kunnen zien of ruiken.
Moet u naar de dierenarts toe? Neem dan beide cavia's mee. Een andere geur kan leiden tot ruzie. 

Cavia's moeten voldoende kunnen bewegen en rennen. Het hok en ren moeten daarom ruim/groot genoeg zijn. Een goede richtlijn voor een hok voor 2 cavia's is: 120 bij 50 cm. Voor ieder extra dier tenminste de helft van deze oppervlakte extra. 

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.