Keratoconjunctivitis Sicca (KCS)

Wanneer er te weinig tranen worden aangemaakt spreken we van keratoconjunctivitis sicca (KCS), of ook wel droge ogen ziekte. KCS komt voor bij veel verschillende rassen en diersoorten, waaronder honden en katten van verschillende leeftijden. 

Er zijn verschillende oorzaken waardoor KCS kan ontstaan;

Symptomen

KCS kan veel verschillende klachten geven van hele ernstige tot milde klachten. Bij twijfel wordt de traanproductie altijd gemeten.

Behandeling

De hoeveelheid traanproductie wordt gemeten d.m.v. de Schimer Tear Test (STT). Daarnaast wordt er gekeken worden naar de kwaliteit van de traanfilm die op het oog ligt. Als deze onvoldoende is wordt het oog niet goed schoongehouden en kunnen er ontstekingen en letsels ontstaan in het hoornvlies. Bij langdurig aanwezige KCS kan dit zelfs zorgen voor pigmentvlekken op het hoornvlies. Dit kan uiteindelijk leiden tot blindheid.

Een standaard behandeling voor KCS is er niet, aangezien het vele verschillende oorzaken kan hebben. Afhankelijk van wat er mogelijk onderliggend speelt maar ook welke klachten de patiënt ondervind kan het zijn dat er verschillende medicijnen nodig zijn om het oog te behandelen. In sommige gevallen zal dit levenslang nodig zijn als de traanklieren zelf de productie van tranen niet meer op gang krijgen

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.