Cherry eye

Een cherry-eye bij de hond ontstaat door zwelling van de traanklier die zich achter het derde ooglid bevindt. Door de zwelling wordt de traanklier opeens zichtbaar boven het derde ooglid. Soms vermindert de zwelling en zakt de traanklier weer terug in zijn normale positie achter het derde ooglid, maar meestal is de zwelling van de traanklier zo heftig dat deze continu uitpuilt boven het derde ooglid. Door het uitpuilen van de traanklier wordt het slijmvlies continu blootgesteld aan uitdroging en vuil, waardoor er een ontsteking en beschadiging kan optreden.

In sommige gevallen verdwijnt de cherry eye. Maar vaak komt deze weer terug en blijft dan permanent aanwezig.

De oorzaak van 'cherry-eye' is een abnormale anatomische aanleg, waarbij de traanklier in het knipvlies niet goed is verankerd. Vooral Bulldoggen (Engelse en Franse), Boxers en Mastino's lijken hier gevoeliger voor te zijn.
Een cherry eye kan eigenlijk alleen verholpen worden met een operatie. Helaas kan geen enkele chirurgische methode de natuurlijke verankering scheppen, maar we proberen de natuurlijke situatie zoveel mogelijk te benaderen. Het doel van de operatie is de traanklier in de juiste positie vast te zetten en te voorkomen dat hij weer tevoorschijn komt. Op deze manier is de kans groot dat hij voldoende traanvocht blijft maken en het oog vochtig blijft. In het begin is het dan nog wat gezwollen, maar dit trekt vaak snel weg.
De operatie geeft in ongeveer 85% van de geopereerde ogen goed resultaat, d.w.z. dat de klier op zijn plaats blijft zitten na de eerste operatie. Dit is een hoge score voor deze afwijking.
Het is gebleken dat als het kliertje weer tevoorschijn komt, dit meestal in de eerste 3 weken het geval is.


Een oudere methode is om de hele traanklier te verwijderen, Deze techniek gebruiken wij niet omdat de traanproductie van het oog beduidend achteruit gaat. Er kunnen dan allerlei problemen met het hoornvlies én droge ogen ontstaan.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.