Botbreuk

Natuurlijk schrik u enorm als uw dier aangereden wordt of aanreden is! Maar erg belangrijk is om uw eigen veiligheid niet uit het oog te verliezen. Uw huisdier is gewond en heeft pijn en kan u dus hierdoor gemakkelijk bijten of krabben.

Gebroken botten komen helaas veel voor bij honden en katten. Vaak gaat het om een gebroken poot, teen of heup. De beste behandeling is meestal een operatie, maar er zijn soms ook andere opties. Natuurlijk adviseren onze dierenartsen u uitgebreid over de mogelijke behandelingen. Kosten, herstelkansen en voor- en nadelen variëren per behandelmogelijkheid.

Allereerst wordt gekeken of de hond of kat geen verdere schade heeft aan belangrijke organen. Vaak hebben dieren ook minder zichtbare maar veel belangrijkere verwondingen opgelopen, zoals longproblemen, een hersenschudding of bewustzijnsverlies. Deze belangrijke levensfuncties moeten worden behandeld alvorens de botbreuk wordt behandeld.


Indien een dier na een ongeluk zijn been breekt, dan zal hij veelal niet op de poot staan. Het been heeft een afwijkende stand, of in het ergste geval ziet u de botten door de huid steken. In het merendeel van de gevallen zie je aan het dier met en gebroken been niets, het been is wat dik, soms blauw van de kneuzing en het been wordt ontlast.

 Gelukkig zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden voor een gebroken bot:
  • Operatie met platen en schroeven
  • Operatie met externe fixatie
  • Gips
  • Rust

Operatie met platen en schroeven

Het gebied waar het gebroken bot zit, wordt opengemaakt tijdens de operatie. Daar worden de gebroken stukken bot weer op hun plaats gezet. Als alle botten op de goede plek zitten, zetten we het vast met platen en schroeven, eventueel aangevuld met een pen.

Operatie met externe fixatie

Tijdens deze operatie zetten we de gebroken botten in de goede stand, waarna pennen door de huid en het bot worden geboord. Als het bot voldoende is hersteld, wordt deze metalen ‘buitenboord’ constructie weer weggehaald. Voor het dier is deze behandeling minder comfortabel dan de plaat met schroeven, en u zult ook zeker wekelijks bij de dierenarts het verband moeten laten wisselen.


Gips

Een van de manieren om een gebroken poot bij de hond of kat in de goede positie te laten genezen, is het vastzetten van de breuk door middel van gips. Alleen breuken in het onderbeen en de voet kunnen met gips behandeld worden. Het is namelijk niet mogelijk de poot verder in te gipsen. De botbreuk in de gebroken poot wordt eerst rechtgezet, daarna kan het gips er om. Het rechtzetten van de breuk is uiteraard een pijnlijke behandeling en dit gebeurt dan ook onder narcose.


Rust

Soms zijn er redenen om een botbreuk bij een hond of kat niet te laten opereren. In de meeste gevallen gaat het dan om financiële redenen. De laatste optie is dan om het dier een aantal weken strikte hokrust te geven, in de hoop dat het bot op een goede manier weer aan elkaar groeit. Dit is een onvoorspelbare optie, want soms moet er toch nog gekozen worden voor een pootamputatie. Als 

de poot niet of afwijkend aan elkaar groeit is er geen andere optie meer.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.