Toxoplasmose

Mensen besmetten zich meestal indirect: werken in de tuin (en tegelijk eten of roken), eten van rauwe groenten, eten van rauw vlees of het niet dagelijks schoonmaken van de kattenbak.

De parasiet wordt verspreid via de ontlasting van de kat (de eindgastheer). Het is vrijwel altijd een jonge kat. De kat kan diarree hebben, maar dat hoeft niet. De kat verspreidt in 2-3 weken miljoenen eitjes en is daarna (bijna altijd levenslang) immuun. De eitjes zijn na 2-3 dagen infectieus en kunnen dat enkele jaren blijven. De kat besmet de tuin/boerderij en de daar levende wormen, muizen, vogels en boerderijdieren. Een jonge kat de infectie nog niet gehad heeft, besmet zich door het eten van muizen en/ of vogels.
Muizen met Toxoplasmose worden minder angstig en laten zich daardoor makkelijker vangen door katten.

Katten zijn meestal, nadat ze besmet zijn geweest, levenslang immuun.

In zeldzame gevallen kan de parasiet bij de kat andere organen dan de darmen aantasten. Symptomen kunnen zijn: benauwdheid, koorts, geelzucht, buikpijn, slechte eetlust en ontstekingen in het oog.

De meeste mensen worden niet ziek, maar sommige mensen worden futloos, krijgen koorts of vergrote lymfeknopen. In zeldzame gevallen kunnen andere organen worden aangetast zoals: lever, milt, longen, spieren, hersenen.
De parasiet is vooral bekend bij de mens omdat het bij zwangere vrouwen kan leiden tot:

  • abortus
  • overlijden van de baby vlak na de geboorte
  • blijvende hersen- of oogschade. Deze wordt pas ontdekt als het kind wat ouder is.

Dit is de reden dat zwangere vrouwen geen rood vlees mogen eten.

Honden kunnen besmet raken door het eten van kattenpoep of door eten van rauw vlees. Meestal geeft Toxoplasmose geen problemen bij honden, maar in sommige gevallen kunnen de organen aangetast worden. De hond wordt zwak en braakt. Vaak overlijdt de hond binnen een week. Ook kunnen de spieren of hersenen aangetast worden.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.