Hartproblemen

Het hart is een spier die het bloed door het lichaam pompt en op deze manier alle weefsels voorziet van bloed en zuurstof.
Het hart bestaat uit 4 compartimenten; 2 boezems (atria) en 2 kamers (ventrikels).
De twee meest voorkomende hartaandoeningen bij de hond zijn een lekkende hartklep (Mitralisklepinsufficiëntie) en een verzwakte hartspier (Dilaterende Cardiomyiopathie).

Mitralisklepinsufficiëntie

Tussen de linkerboezem en de linkerkamer is een klep aanwezig die ervoor zorgt dat er geen bloed kan terugstromen van de kamer naar de boezem. Sluit deze klep niet goed meer, dan kan het bloed toch terugstromen. Wat begint als een beperkte lekkage (soms hoorbaar als een lichte hartruis) kan zich in de loop van de jaren ontwikkelen tot een grotere lekkage (soms hoorbaar als een harder hartruis). Deze afwijking komt voornamelijk bij honden onder de 15 kg voor. Een typisch ras is de Cavalier King Charles Spaniel.

null

Dilaterende Cardiomyiopathie (DCM)

Bij deze ziekte is de rechter hartspier verzwakt. Het hart is vergroot (gedilateerd) en pompt minder goed. Hierdoor komt er minder bloed in de bloedvaten. Het lichaam reageert hierop door de bloedvaten te vernauwen om er zo voor te kunnen zorgen dat de bloeddruk op peil blijft. Het hart moet hierdoor nog harder gaan werken om het bloed rond te kunnen pompen. Een vicieuze cirkel dus. Deze aandoening komt hoofdzakelijk bij grotere honden voor. Vaak wordt deze aandoening bij de Duitse Dog gezien.

null

Symptomen

  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Versnelde ademhaling (>40/minuut in rust)
  • Benauwdheid
  • Verminderde eetlust en afvallen
  • Hoestklachten
  • Flauwvallen
  • Bolle buik
  • Blauw/grauw verkleuren van tong en tandvlees

Diagnose

Door naar het hart te luisteren kunnen we horen of er bijgeluiden zijn. Als er kleppen niet goed sluiten kunnen we een bijgeluid horen; een hartruis. Het is echter niet zo dat bij elke hartafwijking een ruis te horen is of dat elke ruis direct betekent dat er een hartprobleem is.
Behandeling van een hartaandoening is afhankelijk van welke aandoening er aanwezig is en in welk stadium de ziekte zich bevindt. Om hier een uitspraak over te kunnen maken is verder onderzoek nodig. Dit kan bestaan uit het maken van een röntgenfoto, een bloedonderzoek, een ECG, een echo van het hart en/of een bloeddrukmeting. In sommige gevallen is het nodig om hartmedicatie op te starten, maar ook een zoutarm dieet, aanpassing van het bewegingspatroon en het bijhouden van de ademhalingsfrequentie kunnen onderdeel zijn van de behandeling.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.