Eikelvergiftiging bij de hond

In het najaar valt er niet alleen blad van de bomen, maar ook de vruchten van de bomen. Niet alle vruchten zijn schadelijk voor uw hond als deze opgegeten worden, maar eikels zijn dit wel. Met name de onrijpe (groene) eikels en groene bladeren, maar ook de rijpe eikels zijn schadelijk voor de hond. Doordat de eikels scherp zijn kunnen ze schade aan het maag-en darmstelsel toebrengen, maar ze bevatten ook een stof (tannine) die giftig is voor honden. Uw hond kan hierdoor ernstig ziek worden en zelfs komen te overlijden. 

Symptomen

De eerste verschijnselen zijn:

  • Buikpijn
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Diarree

Deze eerste symptomen treden snel op na het eten van eikels en/of blad.

In een later stadium zal de hond rusteloos en sloom zijn.  Bij een erge vergiftiging ontstaat er ook schade aan de bloedvaten, darmen en treedt er nierfalen op. Bij te laat of niet ingrijpen kan de schade aan het lichaam onomkeerbaar zijn.

Behandeling

Als uw hond, na de (bos)wandeling, maag-darmklachten ontwikkelt, neem dan direct contact op met de praktijk!
Er wordt beoordeeld of we uw hond nog kunnen laten braken, zodat de tannine opname beperkt wordt.
Medicatie zal worden voorgeschreven tegen maag-darmproblemen. Ook kan er  een bloedonderzoek uitgevoerd worden om de nierfunctie te bepalen. Als de nieren aangetast zijn kan er, indien nodig, infuustherapie gestart worden. Bij ernstige vergiftigen kunnen de nieren zodanig zijn aangetast dat de hond moet worden ingeslapen.

Voorkomen is in deze beter dan genezen! Ruim eikels en blad op in uw tuin en let goed op tijdens de (bos)wandeling.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.