Atopie (omgevingsallergie)

Atopie houdt in dat uw dier overgevoelig is, of zelfs allergisch, voor onschuldige stoffen uit de omgeving bv. mijten, grassen, pollen (allergenen). Het immuunsysteem reageert overactief op deze stoffen. Dat zorgt weer voor een ontstekingsreactie van de huid en jeukklachten.
De jeuk zorgt ervoor dat uw kat overmatig gaat likken, bijten en krabben. Bij katten zien we vaak mililaire dermatitis. Hierbij zijn er veel korstjes en afgebroken haren te vinden op met name de rug.

Atopie is een erfelijke aandoening en uit zich meestal voor voor het 3e levensjaar.

Symptomen

 • Jeuk
 • Roodheid van de huid
 • Korstjes 
 • Kaalheid
 • Verdikking en donkerverkleuring van de huid
 • Bacteriële en/of gistinfecties van de huid

Behandeling

Atopie is niet te genezen, maar er zijn wel verschillende mogelijkheden die ervoor zorgen dat uw dier zo min mogelijk last ondervindt van deze aandoening.  
Echter, het onderzoek naar en de behandeling van atopie vergt tijd, inzet en geduld.
De behandeling van atopie is meestal levenslang noodzakelijk. Het doel van de behandeling is om de allergische klachten zoveel mogelijk onder controle te brengen zodat  het dier er minder last van heeft.


 • Proberen het contact met de allergenen te vermijden. Dit is een van de meest effectieve vormen van behandeling maar is in veel gevallen onmogelijk.
 • Specifiek immunotherapie; deze therapie werkt door het geven van herhaalde doses van allergenen, waardoor een immuunrespons in het lichaam wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt immunologische tolerantie opgebouwd. Het is de enige behandeling die het verloop van allergische aandoeningen verandert en tegelijkertijd de allergiesymptomen onder de symptoomdrempel brengt.
 • Medicatie; allergie-onderdrukkende medicijnen (tabletten) kunnen gegeven worden wanneer er klachten zijn.
  Omdat de afweer van de huid bij katten met atopie is verminderd, treden infecties van de huid met bacteriën en gisten eerder op en verergeren dan de huidklachten. Daarom kan het ook nodig zijn om gebruik te maken van antibiotica en speciale shampoos.
  Ook preventieve vlooienbestrijding is essentieel. Afhankelijk van de soort medicijnen zijn er wel bijwerkingen.
 • Voeding; de huid van een kat met atopie stelt hogere eisen aan essentiële voedingsstoffen. Een speciaal dieet met hoge gehaltes aan onverzadigde vetzuren werkt ontstekingsremmend en afweer verhogend en kan de conditie van de huid en vacht verbeteren.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.