Vuurwerkangst

Rond de jaarwisseling zal er buiten weer veel overlast van vuurwerk zijn. Dit kan veel angst en stress opleveren bij uw huisdier. Angst bij uw huisdier kunt u herkennen door goed te letten op gedrag en houding. Een bange hond heeft bijvoorbeeld de oren plat naar achter/beneden, heeft de staart tussen de poten, staat laag op de poten en probeert weg te kruipen. Een bange kat heeft grote pupillen, de oren plat naar achter/ beneden en probeert weg te kruipen op een kleine of donkere plek of probeert te vluchten.

Ook andere dieren, zoals konijnen, knaagdieren en vogels, kunnen bang zijn voor de knallen en sissen van het vuurwerk. Net als honden en katten is het mogelijk om deze dieren te trainen dat ze minder angst hiervoor hebben. Helaas is de reguliere medicatie, die er wel voor honden en katten is, niet van toepassing voor deze dieren.

De belangrijkste reden waarom onze huisdieren angstig zijn, is dat ze van hun bazen hebben begrepen dat vuurwerk eng is. Ze worden getroost, krijgen aandacht en/of een beloning. Zo hebben ze aangeleerd dat het heel terecht is dat ze bang zijn, want ze worden voor hun angst beloond. Soms verergert dit gedrag waardoor ze ook bang worden voor onweer of andere onverwachte (harde) geluiden.
Het is niet zo dat ze angstgedrag alleen aangeleerd krijgen van de bazen. Bij sommige hondenrassen is het erfelijk aangelegd, of ze hebben het in het nest al meegekregen van hun moeder omdat zij heel gestrest of bang was. Ook is het mogelijk dat een medische reden op de achtergrond meespeelt waardoor ze gevoeliger zijn voor geluid.

Als baas kunt u de angst wel proberen te verminderen door met ze te gaan trainen. Met zo'n training moet minimaal 2 maanden voor de verwachte angst gestart worden en het moet ook gedurende het verdere jaar onderhouden worden. Kortom: we kunnen de angst niet wegnemen, maar wel kunnen we de hond leren er beter mee om te gaan.
Voor een goede training en tips kunt kijk op www.myhappypet.nl kijken. Het beste resultaat wordt behaald in combinatie met een voedingssupplement zoals Zylkène.
Daarmee is de kans om de angst te verminderen meer dan 70%. Door dit supplement wordt er rust gecreëerd van binnenuit.
Het geluidsfragment moet eerst op een niveau gezet worden dat de hond er niet op reageert. Terwijl dit aanstaat moet u er voor zorgen dat de hond op zijn gemak is. Doe dit niet door hem 'te troosten', maar door bijvoorbeeld met hem te gaan spelen. Zo kunt u, naarmate de training vordert, de koppeling tussen onaangename geluiden en het leuke spel leggen, waardoor het leuke van het spel overheerst ten opzichte van de onaangename geluiden. Dit moet niet te snel gaan, anders legt hij de koppeling verkeerd en gaat hij het leuke spel eng vinden door de geluiden.

Het is de taak van de baas om steun te verlenen. Mocht de hond toch schrikken of bang zijn van de geluiden straf hem dan niet. Door te straffen zult u het gedrag alleen maar verergeren. Ook negeren en troosten kan verkeerd gedrag veroorzaken. Probeer de hond zoveel mogelijk af te leiden van hetgeen waar hij bang voor is.

Naast de training bestaat er ook een pasta die op oudjaarsdag gegeven kan worden. Veel honden reageren hier goed op, maar deze pasta mag NIET gegeven worden bij honden met een hartruis, hart- nier- of leverprobleem.

Voor katten die extreem angstig zijn is het ook mogelijk om medicatie te geven. Dit kan zijn in de vorm van een verdamper of tabletten. Voor het beste resultaat dient u ruim van te voren met deze medicatie te beginnen.

Tips voor oudjaarsdag:
  • Laat de hond overdag extra uit op een plek waar geen vuurwerk afgestoken wordt, zodat de hond lekker moe is
  • Biedt een schuilmogelijkheid of aparte kamer aan (evt. al mee trainen of aan laten wennen). Zet tv of radio aan, dit dempt de geluiden
  • Geef uw huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint: bijvoorbeeld met een kauwstaaf of voerspelletjes (voor veel diersoorten op de markt), bewegingsspelletjes voor katten
  • Hou de gordijnen dicht en laat het licht aan. Dit zorgt ervoor dat lichtflitsen minimaal zijn
  • Hou de kat binnen en zorg ervoor dat deuren, ramen en evt. kattenluik goed dicht zijn
  • CatNip speeltjes of CatNip kruid zorgen bij de kat voor geruststelling
  • Sluit dieren, die buiten gehouden worden, op in het nachthok
  • Dek een voilère of nachthok af met een dikke (brandwerende) deken, om geluid en licht te dempen.  Zorg hier natuurlijk wel voor dat er nog voldoende luchttoevoer is
  • Dek een vijver af met een fijnmazig net om zo te voorkomen dat er vuurwerk in kan vallen en het water vervuilt
  •  Laat de hond aan de lijn uit en vóór 22.00 uur
  • Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven en doe gewoon de dingen die u normaliter ’s avonds ook doet
  • Laat uw huisdier niet alleen thuis. Zeker niet wanneer er vuurwerkmedicatie gegeven is, ze kunnen zich in paniek ernstig bezeren
  • Ben uw dier tot steun, maar voorkom het aanleren van angstgedrag. Hoe doet u dat? U steunt uw dier al door het preventief af te leiden en samen te spelen
  • Geef de vuurwerkmedicatie uitsluitend volgens voorschrift
  • Doe op 1 januari rustig aan tot de medicatie volledig uitgewerkt is

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.