In de lente en zomer komen alle bloemen en planten weer tot bloei. Heerlijk voor uw hond en kat om daar door te lopen en rennen, maar als wild gras tot bloei komt ontstaan er grasaren, ook wel kruipers genoemd. Deze grasaren kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij uw huisdier. Zeker tijdens de zomermaanden is het risico het grootst.

Wat is een grasaar?

Grasaren zijn niets anders dan de zaden van wild gras. Eerst zijn grasaren groen maar zodra ze uitdrogen krijgen ze de bekende gele kleur en vallen ze uit elkaar in losse zaden. Deze zaden blijven achter op de grond of in het hoge gras. De zaden bevatten kleine weerhaakjes, waardoor ze makkelijk in de vacht of huid van uw huisdier blijven zitten. In het gunstigste geval blijft de aar gewoon op de vacht hangen, maar ze kunnen ook diep in de huid dringen.

null



We zien grasaren in:

  • Huid; vooral tussen de tenen is de kans groot dat dit gebeurt. Uw huisdier zal flink gaan krabben of likken aan de plek waar de grasaar het lichaam is binnengedrongen. Na verloop van tijd zwelt de huid op en ontstaat er een ontsteking, eventueel met een abces. 
  • Oren; uw huisdier zal veel met de kop schudden of tegen objecten aan wrijven. Vooral dieren met grotere, hangende oren lopen een risico om grasaren in het oor te krijgen. Het is van groot belang dat u bij de eerste symptomen naar de dierenarts gaat, om erger te voorkomen. Door middel van de weerhaakjes gaat de grasaar steeds verder de gehoorgang in en dringt uiteindelijk zelfs door het trommelvlies. 
  • Oog; Het is het gevaarlijkst voor uw huisdier als er een grasaar in het oog zit. In eerste instantie zal het dier continu met het oog gaan knijpen, als gevolg van de irritatie. Na verloop van tijd tast de grasaar ook het hoornvlies aan. In ernstige gevallen kan het hoornvlies geperforeerd raken en kan zelfs het oog verloren gaan. 
  • Neus; doordat uw huisdier aan het gras ruikt/snuffelt kan deze de neus inschieten. De hond of kat zal met de poten over de neus wrijven en veel niezen, mogelijk zelfs met bloed erbij.

Om te voorkomen dat uw huisdier in contact komt met grasaren is het verstandig om uw hond of kat niet door het hoge gras te laten lopen. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk. Daarom is het belangrijk om in de zomermaanden na iedere wandeling uw hond te controleren op grasaren (en teken). Het helpt als uw hond of kat een korte vacht heeft. Zo merkt u de grasaren makkelijker op.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.