Vuurwerkangst

Vuurwerkangst bij Uw huisdier

Rond de jaarwisseling zal er buiten weer veel overlast van vuurwerk zijn. Dit kan veel angst en stress opleveren bij uw huisdier.

Een angstige hond kun je herkennen aan:

 • Een lage staarthouding
 • De oren plat in de nek
 • Maakt zich klein
 • Wil misschien wegkruipen of vluchten
 • Deinst of duikt in elkaar en loopt mogelijk achteruit
 • Trilt soms over het hele lichaam
 • Heeft grote pupillen

Stresssignalen bij de hond zijn o.a.:

 • Onrustig heen en weer lopen (conflictgedrag)
 • Niet willen eten,
 • Hijgen (zonder het warm te hebben)
 • Lippen aflikken (tongelen of bek likken)
 • Gapen (zonder moe te zijn)
 • Uitschudden
 • Zich zelf krabben/bijten in de vacht
 • Met een voorpootje omhoog blijven staan in stilstand (intentiepoot).

Een angstige kat kun je herkennen aan:

 • Grote pupillen
 • De oren plat naar achter/beneden
 • Probeert weg te kruipen op een kleine of donkere plek
 • Probeert te vluchten.

De belangrijkste reden waarom onze huisdieren angstig zijn, is dat ze van hun bazen hebben begrepen dat vuurwerk eng is. Ze worden getroost, krijgen aandacht en/of een beloning.
Zo hebben ze aangeleerd dat het heel terecht is dat ze bang zijn, want ze worden voor hun angst beloond. Soms verergert dit gedrag waardoor ze ook bang worden voor onweer of andere onverwachte (harde) geluiden.

Het is niet zo dat ze angstgedrag alleen aangeleerd krijgen van de bazen. Bij sommige hondenrassen is het erfelijk aangelegd, omdat het in de genen zit. Ze kunnen het in het nest ook al meegekregen hebben van hun moeder omdat zij heel gestrest of bang was. Onderzoek heeft aangetoond dat geringe moederzorg in de eerste drie levensweken van de pup de kans op het ontwikkelen van angstgedrag kan verhogen. Ook is het mogelijk dat er een medische reden op de achtergrond meespeelt waardoor de gevoeliger is voor geluid.

Veilige plek
Zorg dat uw huisdier een eigen plekje heeft in huis waar het zich veilig voelt en waar het zich kan verstoppen als het angstig wordt. Dit geldt niet alleen voor honden en katten, maar ook voor konijnen, cavia’s, papegaaien etc. Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende keuzemogelijkheden om zich terug te kunnen trekken.
Mogelijk weet u al welke plekken uw huisdier kiest als er angst in het spel is. Als uw hond of kat graag (voor steun) bij u in de buurt blijft, dan kan zo’n plek ook gewoon in de woonkamer zijn, maar bij voorkeur dan wel zo ver als mogelijk van de ramen en deuren vandaan. Als uw dier zich liever terugtrekt kunt u ook in andere ruimten plekken creëren.
Als uw hond rustig wordt in een bench dan is dat uiteraard een goede plek voor uw huisdier. Om harde geluiden te dempen kunt u de bench ook nog extra afdekken met bijvoorbeeld een paar dekens. Soms geeft van te voren trainen om op een bepaalde plek te zijn een extra veilig gevoel aan uw dier, omdat alles dan van tevoren bekend is. Als de nood hoog is dan zal uw huisdier er zelf voor kiezen hier naartoe te gaan. Katten kruipen het liefst weg. Voor katten is een veilige plek vaak ergens verstopt in een kledingkast of ergens hoog bovenop. Ook bestaan er speciale schuildozen voor katten en ook een kattenbench is mogelijk bruikbaar, maar laat de keus altijd aan de kat zelf.

Training
Om vuurwerkangst aan te pakken is de meest ideale situatie om ver van te voren te gaan trainen. We hebben het dan over minimaal drie maanden van tevoren. Voor het trainen van geluiden zijn speciale CD’s met geluidsfragmenten op de markt. Laat uw dier langzaam wennen aan vuurwerkgeluid door de CD eerst zacht en geleidelijk aan steeds luider af te spelen. Vervolgens geeft u een beloning (voer) op het moment dat het dier het gewenste gedrag, dus geen angst, laat zien. Stel het geluidsniveau zodanig in dat het dier net geen angst vertoont. U creëert dus in feite een situatie waarbij het gewenste gedrag wordt uitgelokt en snel kan worden bekrachtigd. Als ondersteuning kunnen voedingssupplementen zoals Zylkène of Telizen ingezet worden; deze vergroten de kans op succes.
Het uiteindelijke doel is om aan de geluidsprikkel een prettig gevoel te koppelen.

Bij extreme vuurwerkangst
Getraumatiseerde dieren met een extreme vuurwerkangst doet u eigenlijk alleen maar een plezier door deze periode op een vuurwerkvrije locatie door te brengen. U kunt uw huisdier bijvoorbeeld uit logeren doen naar bekenden of naar een goed pension waar hij het prettig vindt en waar geen vuurwerk afgestoken wordt. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om samen met uw huisdier de feestdagen op een vuurwerkarme locatie door te brengen.

Extra hulpmiddelen
Ook kunt u denken aan de inzet van een koptelefoon (Mutt Muff®) die speciaal is ontwikkeld voor honden om geluiden te dempen en kunnen ogen worden afgeschermd om de flitsen van het vuurwerk te verminderen. Het vraagt echter wel enige training om uw hond hieraan te laten wennen. Er zijn voor hond en kat Thundershirts® op de markt die als een strak pakje om het lichaam van de dieren heen zitten. Dit is gebaseerd op het principe van inbakeren. Voor sommige dieren is het een uitstekende oplossing, voor andere dieren niet.
Bij zowel de korte -als de lange termijnaanpak  kunt U diverse producten inzetten variërend van verdampers/ halsbanden, voedingssupplementen tot aan gedragsmedicatie.
Voor een advies over wat bij u huisdier het beste past neem gerust contact met ons op.

Tips tegen vuurwerkangst:

 1. Laat uw hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken), zodat de hond lekker moe is.
 2. Geef uw huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint. Bijvoorbeeld met een kauwstaaf, voerspelletjes (voor veel diersoorten op de markt), bewegingsspelletjes voor katten. Bijvoorbeeld een lekker gevulde Kong® voor honden en een gevulde Pipolino® (een bewegingsspelletje) voor katten.
 3. Sluit gordijnen op tijd, zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.
 4. Zet de radio of TV aan (let er wel op, dat er geen programma’s zijn met harde geluiden).
 5. Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken.
 6. Probeer zelf zo mogelijk rustig te blijven en doe de dingen die u normaliter ’s avonds ook doet.
 7. Geef uw dier steun, maar voorkom het aanleren van angstgedrag.
  Hoe doet u dat? U steunt uw dier al door het preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u bij de TV te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan bij u zitten of liggen, naast u of op de grond, maar ga hem niet uitgebreid aaien en kalmerend toespreken als hij zit te trillen van angst. Negeer de uitingen van angstgedrag. Bij gewenst gedrag, als het dier ontspannen is en geen angstgedrag vertoont,  beloont u het dier en geeft u hem aandacht of leidt u deze af door middel van spel of een lekker voertje.
 8. Gebruikt uw huisdier medicatie om de angst te beperken? Volg dan nauwkeurig de voorschriften.