Sterkliniek nascholingsdag
19 november 2019 

Sterkliniek nascholingsdag

Op zaterdag 16 november bezochten 125 dierenartsen en paraveterinairen de Sterkliniek Dierenartsen Nascholingsdag. Terwijl de collega’s in de kliniek aan het werk waren en/of spoeddiensten draaiden besteedden deze medewerkers hun vrije zaterdag aan de nascholing van Sterkliniek Dierenartsen. Het programma bestond uit belangrijke en actuele onderwerpen. Zo werden de dierenartsen bijgepraat door Veterinair Specialisten. Bij Sterkliniek Dierenartsen wordt gewerkt met “Best Practice Richtlijnen” (BPR) die worden opgesteld in samenwerking met Veterinair Specialisten. Op deze manier worden vergelijkbare patiënten bij alle Sterklinieken op dezelfde manier behandeld en dit wordt ook getoetst. Niet alleen worden dieren zo op de meest actuele wetenschappelijke manier behandeld maar door de standaardisering leren we ook snel hoe het nog beter kan. Nu werd de BPR “kat met vocht in de borstholte” geïntroduceerd. Het behandelplan voor deze levensbedreigende situatie was weer een nijver stukje werk van de Technische Commissie onder aanvoering van Dierenarts Martine Carrière.

Vervolgens werd de situatie besproken in Amerika waar honden komen te overlijden ten gevolge van hartproblemen omdat ze onvolledig gevoed worden. Een tekort aan belangrijke voedingsstoffen die in granen voorkomen ligt hier aan ten grondslag.

De ochtend werd afgesloten met een interessante lezing over knieschijfafwijkingen (Patellaluxatie) wat we tegenwoordig vooral zien bij kleine honden. ’s Middags ging het verder met kattengedrag en vooral pijnherkenning bij katten en na het laatste blok “spoedchirurgie” keerde iedereen moe maar voldaan huiswaarts.

De Paraveterinairen konden vrijwel de gehele dag leren over kattengedrag en hoe katten zich zo veel als mogelijk op hun gemak te laten voelen in de kliniek en bij de behandelingen. Katten zijn in het algemeen wat moelijker te “lezen” dan honden. We maken ze niet graag boos want het spreekwoord “geen katje om zonder handschenen aan te pakken” bestaat niet voor niets. Met geduld, liefde en kennis zijn ze echter uitstekend te behandelen!
Daarnaast was ook nog tijd ingeruimd voor een lezing over persoonlijke hygiëne, de basis voor de zo belangrijke hygiëne in de kliniek.

Al met al weer een zeer succesvolle dag!