Oogboldrukmeting

Het oog is voor het grootste deel gevuld met vocht. De oogboldruk is de druk die in het oog aanwezig is. Door de continue aan- en afvoer van het vocht in het oog wordt de druk in het oog op peil gehouden. Wanneer dit proces verstoord wordt, kan dat een afwijkende oogboldruk als gevolg hebben. Dit kan leiden tot allerlei problemen. Zo kan een te hoge druk (glaucoom) voor erge hoofdpijn zorgen (dieren laten dit lang niet altijd zien) en zeer snel leiden tot onomkeerbare blindheid!

Oorzaken

Dit kan komen door een erfelijke afwijking, maar is erg zeldzaam bij de kat en wordt ook niet vaak bij honden gezien, of als gevolg van een andere afwijking of trauma aan het oog. Bv. door een langdurige oogontsteking, ongeluk of tumor. Ook bij oudere honden en katten (> 7 jaar) kan de oogboldruk verhoogd raken.

    

Symptomen

Een te hoge druk in het oog kan zeer snel (binnen een dag) ontstaan, maar kan ook geleidelijker verlopen.  
Uw huisdier kan last hebben van:

  • pijn aan het oog
  • misselijkheid
  • blauwe/ witte waas over het oog
  • zeer wijde pupil die niet meer op licht reageert
  • minder of geen zicht
  • vergroot uitpuilend oog
  • erge hoofdpijn


Behandeling

Door onderzoek van het oog én het meten van de oogboldruk kan worden vastgesteld of de druk in het oog verhoogd is. Is de druk verhoogd en wordt er niet ingegrepen dan is een oog binnen 2-7 dagen definitief blind. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak, maar in de meeste gevallen zal de behandeling bestaan uit het toediening van oogdrukverlagende medicijnen. Vaak zal echter een operatie nodig zijn. Er is altijd een kans dat het oog ondanks snelle behandeling toch een verhoogde druk blijft houden. In 50% van de gevallen wordt het oog met glaucoom uiteindelijk toch blind. En in 25% van de gevallen blijft het oog toch pijnlijk. Reageert een dier niet goed op de medicatie dan is een operatie noodzakelijk.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.