Voedselallergie

Voedselovergevoeligheid is een overkoepelende term voor abnormale reacties op bestanddelen in het voer. Hieronder vallen zowel allergische reacties (voedselallergie) als niet-allergische reacties (voedselintolerantie).
Deze twee typen reacties kunnen dezelfde klachten veroorzaken en zijn in de praktijk niet of nauwelijks van elkaar te onderscheiden.

Symptomen

  • In meer of mindere mate jeuk; dit kan over het hele lijf voorkomen, maar komt het meest voor op de poten, oren, oksels en liezen
  • Maag/darmklachten zoals braken, diarree, winderigheid

Behandeling

Een eliminatiedieet is de enige manier om voedselallergie bij honden vast te stellen. Een bloedonderzoek is niet betrouwbaar.
Uw hond krijgt een hypoallergeen voer voorgeschreven. Gedurende 8-10 weken mag uw hond niet anders dan dit voer. Dus het stukje kaas of snoepje voor het slapen gaan is uit den boze!
Als na deze periode significant verbeterd is of helemaal geen jeuk meer heeft, dan is voedselallergie zeer waarschijnlijk. Op dat moment gaan we een 'challenge' uitvoeren: uw hond krijgt weer de 'oude' voeding: als de jeuk opnieuw begint, is de voedseltest positief: uw hond heeft voedselallergie en moet dan levenslang op een hypoallergeen dieet.  

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.