Voedselallergie

Voedselovergevoeligheid is een overkoepelende term voor abnormale reacties op bestanddelen in het voer. Hieronder vallen zowel allergische reacties (voedselallergie) als niet-allergische reacties (voedselintolerantie).
Deze twee typen reacties kunnen dezelfde klachten veroorzaken en zijn in de praktijk niet of nauwelijks van elkaar te onderscheiden.

Symptomen

  • In meer of mindere mate jeuk over het hele lichaam
  • Korsten in de nek en/of op de kop
  • Kaalheid en korstjes over het hele lichaam
  • (terugkerende) Oorontstekingen
  • Maag/darmklachten zoals braken, diarree, winderigheid

Behandeling

Een eliminatiedieet is de enige manier om voedselallergie bij katten vast te stellen. Een bloedonderzoek is niet betrouwbaar.
Uw kat krijgt een hypoallergeen voer voorgeschreven. Gedurende 8-10 weken mag uw kat niet anders dan dit voer. Dus het stukje worst, anti haarbal pasta of gistsnoepje voor het slapen gaan is uit den boze!
Als na deze periode significant verbeterd is of helemaal geen jeuk meer heeft, dan is voedselallergie zeer waarschijnlijk. Op dat moment gaan we een 'challenge' uitvoeren: uw kat krijgt weer de 'oude' voeding: als de jeuk opnieuw begint, is de voedseltest positief: uw kat heeft voedselallergie en moet dan levenslang op een hypoallergeen dieet.  

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.