Schildklierproblemen bij de kat

Behandeling met voeding

Bij uw kat is hyperthyreoïdie vastgesteld. Deze aandoening houdt in dat de schildklier te snel werkt. In 99% van de gevallen betreft het een goedaardige tumor en is goed onder controle te krijgen.
Er zijn 4 manieren om deze aandoening te behandelen:

  • Tabletten
  • Jodiumarm voer
  • Operatief de schildklier laten verwijderen
  • Radioactief jodium behandeling

U heeft gekozen om jodiumarm voer te geven.

Niet iedere kat neemt makkelijk zijn/haar pillen. Gelukkig is er ook een voer ontwikkelt speciaal voor katten met een te snel werkende schildklier. Het voer heeft een zeer laag jodiumgehalte, wat helpt bij het verminderen van de productie van het schildklierhormoon.
In 7 dagen zet u uw kat over naar het nieuwe voer. Belangrijk: eenmaal op het nieuwe voer, mag het oude voerbakje niet meer worden gebruikt. Een nieuw voerbakje is essentieel, gebruikte bakjes bevatten sporen van jodium die de resultaten van de behandeling negatief beïnvloeden.

Komt uw kat buiten? Dit kan de werking van het voer beïnvloeden doordat uw kat mogelijk elders nog eet.

Heeft u meerdere katten in huis? De andere kat(ten) kunnen gewoon mee eten van dit voer, maar geef ze wel 1 theelepel van hun onderhoudsvoer.


Belangrijk om te weten is of de schildklierwaarde normaliseert. Er zullen daarom een aantal controles moeten plaats vinden. Tijdens deze controles wordt er bloed afgenomen om de schildklierwaarde te bepalen.
De eerste controle is 3 weken na het starten van de behandeling. Afhankelijk van de uitslag wordt hierna een vervolg afspraken gemaakt. Als de schildklierwaarde genormaliseerd is, is het advies om ieder kwartaal een controle van het bloed te laten uitvoeren.

Meer weten of hyperthyreoïdie bij katten?