Papegaaienziekte

Papegaaienziekte, ook wel chlamydiose genoemd, is een zeer besmettelijke bacteriële ziekte. Papegaaienziekte kan voorkomen bij alle papegaai- en parkietachtigen maar ook bij zeer veel andere vogelsoorten (zoals duiven, hoenderachtigen, roof-, water- en zangvogels). Ook kunnen diverse zoogdieren, inclusief de mens, besmet worden.

De infectie komt regelmatig voor bij nieuw aangekochte vogels die bij een handelaar of bij een dierenwinkel gekocht zijn. Hier zitten vaak grote aantallen vogels bij elkaar. Verstandig is om een nieuwe vogel binnen een paar dagen na aankoop te laten testen op papegaaienziekte.
Ook vogels die regelmatig in contact komen met andere vogels, waarvan niet bekend is of ze geteste zijn op papegaaienziekte, zoals bijvoorbeeld bij tentoonstellingen, lopen een groot risico om besmet te worden met deze bacterie.

Verschijnselen 
Een besmetting met papegaaienziekte kan leiden tot tal van verschillende ziekteverschijnselen:

  • oog- en neusuitvloeiing
  • benauwdheid
  • verminderde eetlust
  • bolzitten
  • diarree
  • zenuwverschijnselen zoals evenwichtsstoornissen

De infectie kan daarnaast leiden tot een heftige leverontsteking, waardoor de witte kleur op de ontlasting groen of geel kleurt. Dit is één van de meest specifieke aanwijzingen voor een mogelijke besmetting met papegaaienziekte.

Door het nemen van een swab kan, bij een extern laboratorium, worden vastgesteld worden of de Chlamydia psittaci bacterie aanwezig is bij de vogel.

Papegaaienziekte is in het algemeen goed te behandelen met de juiste antibiotica, mits de diagnose tijdig gesteld wordt. Daarnaast kan, afhankelijk van de ziekteverschijnselen, verdere ondersteunende behandeling nodig zijn.


Omdat papegaaienziekte zeer besmettelijk is en de ziekte gemakkelijk overgedragen kan worden op mensen is deze ziekte aangifteplichtig.


Belangrijk is om altijd een zieke vogel in quarantaine te plaatsten, en gescheiden te houden van de overige vogels.
Het blijkt echter dat vogels – na besmetting – al binnen enkele dagen de bacterie kunnen gaan uitscheiden, terwijl ziekte pas optreedt na een aantal weken. Contact met dergelijke vogels kan daarom zeer risicovol zijn, en leidt bij mensen vaak al binnen 10 dagen na contact tot ernstige griepklachten (koorts, rillen) en longontsteking.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.