Nazorg sterilisatie poes

Vandaag is uw poes gesteriliseerd. Na deze ingreep zijn er enkele zaken belangrijk voor een spoedig en goed herstel van uw kat. Wij zetten deze graag voor u op een rij.

Nazorg na de narcose

Het kan tot twee dagen duren voordat uw kat geheel hersteld is van de narcose. Tijdens deze periode, en de wondherstelperiode, is het verstandig om uw kat binnen te houden i.v.m. een minder goede coördinatie.
Indien uw poes nog niet volledig ontwaakt is, dient zij thuis verder wakker te worden op een rustige, beschutte en warme plaats totdat ze zichzelf weer goed kan bewegen en tot rust gekomen is. Onrustig gedrag wordt meestal veroorzaakt door de narcose en verdwijnt met tijd dus ook weer.
Hals en kop moeten gestrekt liggen, zodat de kat vrij kan ademen. Katten die nog niet helemaal zijn bijgekomen hebben de neiging om weg te kruipen of ergens op te klimmen.
Aan de voorpoot kunt u mogelijk een kaal plekje tegenkomen. Hier is een braunule geplaatst. Dit was noodzakelijk om een narcosemiddel of infuusvocht toe te dienen.


Eten en drinken na narcose

Zodra de poes volledig ontwaakt is, mag ze, in kleine hoeveelheden, weer drinken. Gaat dit goed en braakt ze niet, dan mag ze aan het eind van de middag, wederom in  kleine hoeveelheden, iets eten. Geeft u het eten wat ze gewend is.
Door de narcose kunnen dieren nog wat misselijk zijn en daardoor, bij te veel eten, gaan overgeven. Als het eten goed gaat en ze niet braakt, dan mag ze de volgende dag weer de normale hoeveelheid voeding.


Medicatie

U krijgt voor uw kat een pijnstiller/ontstekingsremmer mee. Dit medicijn moet u goed schudden voor gebruik en geeft u naar het gewicht van uw kat. U kunt dit middel of via de zijkant van de bek ingeven of over een kleine beetje (nat)voer geven. U moet er dan wel zeker van zijn dat de voeding in het geheel opgegeten wordt. Geef het middel op een vast tijdstip in de ochtend. 

Wondverzorging en beweging

De wond is  gehecht. Om te voorkomen dat de wond kan gaan ontsteken is het belangrijk dat uw kat niet aan de wond likt of bijt. Een kraag of een romper (MPS) voorkomt dat uw kat aan de wond kan likken of bijten. Ziet u zwellingen of roodheid rondom de wond, heeft de wond een vieze geur of komt er bloed uit? Dit kan duiden op een infectie. In zo’n geval kunt u het beste meteen contact opnemen met de dierenarts
10 Dagen na de operatie vindt er een wondcontrole plaats. Eventuele hechtingen worden dan gelijktijdig verwijderd. U kunt hiervoor online of telefonisch een afspraak maken bij de vestiging van uw voorkeur. Ook kunt u een foto maken van de wond en deze per app naar ons sturen. Appt u de foto wel naar de vestiging waar uw kat gesteriliseerd is.
Middelburg: 06-380 860 82
Vlissingen: 06-380 860 74
Oost-Souburg: 06-380 860 75


Houdt uw kat 10 dagen na de sterilisatie binnen. Grote bewegingen en sprongen kunnen ervoor zorgen dat de hechtingen breken. 

Voedingsadvies na sterilisatie

Na de sterilisatie zijn hormonale veranderingen er verantwoordelijk voor dat de stofwisseling van de kat trager wordt maar ook dat hun eetlust toeneemt. Aangezien gesteriliseerde katten minder energie verbruiken, lopen ze 3 tot 4 keer zoveel kans om overgewicht te ontwikkelen. Dat betekent dat ze een hoger risico lopen om problemen te krijgen die verband houden met overgewicht, zoals suikerziekte, problemen met de urinewegen en gewichtsproblemen.

Wij adviseren om over te stappen op voeding dat speciaal geschikt is voor gecastreerde katten, zoals bijvoorbeeld Hill's VetEssentials. Dit assortiment sluit perfect aan op de speciale behoeften van uw kat.
Het is verstandig om na enkele maanden even het gewicht te controleren op de dierenkliniek. Dit kan gratis en de assistentes helpen u erbij!


Indien uw huisdier vandaag ook gechipt is kunt u deze registreren via backhomeclub.nl.