Nazorg castratie kater

Vandaag is uw kater gecastreerd. Na deze ingreep zijn er enkele zaken belangrijk voor een spoedig en goed herstel van uw kat. Wij zetten deze graag voor u op een rij.

Nazorg na de narcose

Het kan tot twee dagen duren voordat uw kat geheel hersteld is van de narcose. Tijdens deze periode is het verstandig om uw kat binnen te houden i.v.m. een minder goede coördinatie.
Moest uw kat die middag weer wat willen drinken, dan is dit geen probleem. Hou wel in de gaten dat hij niet met zijn kop in zijn drinkbak in slaap valt.
De avond na de operatie mag uw kat weer wat eten, maar geef hem de helft van de normale hoeveelheid voeding. Het kan zijn dat uw kat nog wat misselijk is van de narcose. Als het eten goed gaat en hij niet braakt, dan mag hij de volgende dag weer zijn normale hoeveelheid voeding.


Wondverzorging

De wond is niet gehecht en er hoeven dus ook geen hechting verwijderd te worden. De meeste katers zullen niet naar de wond omkijken. Merkt u dat uw kat (overmatig) aan de wond likt? Doe hem dan een kraag om. Door het likken aan de wond kan deze naar gaan ontsteken.
Ziet u zwellingen of roodheid rondom de wond, heeft de wond een vieze geur of komt er bloed uit? Dit kan duiden op een infectie. In zo’n geval kunt u het beste meteen contact opnemen met de dierenarts.

Voedingsadvies na castratie

Na de castratie zijn hormonale veranderingen er verantwoordelijk voor dat de stofwisseling van de kat trager wordt maar ook dat hun eetlust toeneemt. Aangezien gecastreerde katten minder energie verbruiken, lopen ze 3 tot 4 keer zoveel kans om overgewicht te ontwikkelen. Dat betekent dat ze een hoger risico lopen om problemen te krijgen die verband houden met overgewicht, zoals suikerziekte, problemen met de urinewegen en gewichtsproblemen.

Wij adviseren om over te stappen op voeding dat speciaal geschikt is voor gecastreerde katten, zoals bijvoorbeeld Hill's VetEssentials. Dit assortiment sluit perfect aan op de speciale behoeften van uw kat.
Het is verstandig om na enkele maanden even het gewicht te controleren op de dierenkliniek. Dit kan gratis en de assistentes helpen u erbij!


Indien uw huisdier vandaag ook gechipt is kunt u deze registreren via backhomeclub.nl.