Kropproblemen bij de kip

 Onder normale omstandigheden hoort de krop van de kip enkele uren na het eten weer leeg te zijn.Is dit niet het geval of geeft de kip regelmatig eten terug op (regurgiteren) dan is er iets aan de hand.
De kip kan last hebben van:
– Kropverzuring
– Kropimpactie (kropverstopping)

Kropverzuring
Een van de meest voorkomende schimmelachtigen die voor problemen zorgt is Candida albicans. Candida is een gist. Het is een organisme dat uit één cel bestaat, en ze vermenigvuldigen zich door te delen. Bij de juiste omstandigheden kan de hoeveelheid Candida zich in een korte tijd sterk uitbreiden.
Een van de bekendste ziektes waarbij Candida een rol speelt is kropverzuring.

Symptomen
Kropverzuring bij jonge vogels zorgt voor braken, vertraagde kroplediging, sloomheid, niet willen eten en soms kropverstopping. In oudere vogels kan de krop uitgezet zijn en vol met slijm. De plakkaten van afgestorven binnenbekleding kunnen de kroplediging bemoeilijken. Behalve problemen in de krop kan Candida ook in de bek zitten. Ook hier worden dan witte plakkaten gevormd, bedekt met slijm.

Behandeling
Onder de microscoop kan materiaal bekeken worden dat door middel van een kropswab verkregen is. Na een kleuring van het materiaal kunnen de gisten dan gezien worden. Omdat deze normaal in kleine hoeveelheden voorkomen, is het niet 100% bewijzend voor ziekte. Bij kropverzuring worden vaak grote hoeveelheden gisten gezien, die zich aan het vermenigvuldigen zijn. Met medicatie zal den gistinfectie aangepakt worden. Daarnaast zal er ook een  middel voorgeschreven worden wat de kroplediging bevorderd. Erg belangrijk is ook dat er wordt gezocht naar de reden van het ontstaan. Vaak heeft de gist immers pas de kans gekregen om ziekte te veroorzaken nadat de kip verzwakt is geraakt door een andere oorzaak, zoals een infectie of verkeerde voeding.

Kropimpactie (kropverstopping)
Door het eten van onjuist, teveel of te groot voedsel kunnen kippen (maar ook andere vogels) last krijgen van een kropverstopping. Ook kan een krop verstopt raken bij de Ziekte van Marek. Een verstopping van de krop kan leiden tot verminderde eetlust en uiteindelijk de dood.

Symptomen
Een kropverstopping kan zorgen voor evenwichtsproblemen bij de kippen, maar kan er ook voor zorgen dat de kippen moeite hebben met het op stok gaan. De krop raakt dus overvol en dan zal de kip zich ook snel wat ziek gaan gedragen. Ze regurgiteren (geven eten op), krijgen last van droge ontlasting en drinken veel water. Soms maken kippen dan rare bewegingen met hun hoofd en nek en hebben ze moeite met slikken.

Behandeling
Bij een lichte verstopping kunt u de kip warm water of plantaardige olie laten drinken en de krop masseren in de hoop dat de inhoud loskomt en de verstopping wordt opgelost. Als dit niet helpt en de krop hard en vol aanvoelt is het verstandig om met de kip naar de dierenarts te gaan. De krop moet dan opengesneden worden om deze te legen. Om kropproblemen te voorkomen is het aan te raden het gras waarvan de kippen grazen kort te houden.

Meer info?

Voor meer vragen over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.