Wat te doen bij een teek….

teek

 

De laatste jaren is er een toename van het aantal teken en overgebrachte ziekten bij dieren. Misschien heb je al wel eens een teek moeten verwijderen?

De meeste tekenbeten bij mensen worden opgelopen in het bos (43%), maar de tuin (31%) staat op een onverwacht hoge tweede plaats in Nederland. Ze houden zich schuil in het gras; meestal in de schaduw. Wanneer je een tekenbeet niet op tijd ontdekt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Zowel bij dieren als mensen. In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen en in zeldzame gevallen tekenencefalitis (TBE).

Hoe moet ik een teek verwijderen?

  •  Het beste kunt u de teek verwijderen met een speciaal daarvoor bedoelde tekenpincet. Er zijn verschillende varianten. Wij adviseren de tekenhaak O’Tom ®.
  • Verdoof de teek nooit met alcohol, juist dan braken zij hun maaginhoud in de huid van uw huisdier.
  • U schuift de tekenhaak onder de teek en draait totdat de teek loskomt (linksom of rechtsom maakt niet uit).
  • Controleer op de teek in zijn geheel verwijderd is, als het goed is leeft hij nog na verwijdering. Indien de kop toch is blijven zitten, zal deze eruit moeten zweren net als een diepe splinter. Vaak ontstaat er een bult op de plaats waar een teek heeft gezeten. Dit is niet ernstig, deze bult verdwijnt vanzelf.
  • Bij ziekteverschijnselen na het hebben van teken (bijv. sloomheid/koorts/stram lopen) is het zaak snel contact met ons op te nemen.

gebruiksaanwijzingtekenhaak

Zelf een bijdrage leveren aan onderzoek naar de bestrijding van teken?

Wil jij ook weten waar in Nederland teken gesignaleerd zijn? En of de teek, die je van jouw hond of kat hebt gehaald, mogelijk besmet is met een ziekte? En wil je zelf een bijdrage leveren aan het zo goed mogelijk informeren van andere Nederlanders en het doen van wetenschappelijk onderzoek naar de ziekten die een teek overbrengt? Download dan nu gratis de BAYER TEKENSCANNER via de App store of Google Play. De BAYER TEKENSCANNER is ontwikkeld om de actuele aantallen (besmette) teken weer te geven op een door jezelf opgegeven locatie.

De app bied je de volgende informatie :

  • Een heatmap met de actuele aantallen teken per locatie.
  • Een heatmap met een overzicht van de besmettingsgraad van de teken in de afgelopen weken of maanden.
  • De mogelijkheid om zelf te melden dat je een teek hebt gevonden op je hond of kat, waardoor je bijdraagt aan het completeren van de heatmap.
  • De mogelijkheid om een teek die je van je hond of kat hebt gehaald door middel van DNA-onderzoek te laten scannen op de aanwezigheid van ziekteverwekkers.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn huisdier een teek oploopt?

Er zijn verschillende middelen op de markt om teken bij Uw huisdier te voorkomen. Zowel pipetten, tabletten als halsbanden zijn beschikbaar om uw huisdier te beschermen.

Voor een goed advies mee contact met ons op.