Wat te doen bij een teek….

 

Hoe ziet een teek er uit?
Teken zijn kleine spinachtige en hebben van beven een ronde, ovale vorm. Ze zijn maar enkele millimeters groot en zijn daarom lastig te ontdekken tussen de harige vacht van hond en kat. De meeste teken zijn bruin of zwart. Wanneer de teek bloed zuigt wordt de teek grote en lichter van kleur.

teek

De laatste jaren is er een toename van het aantal teken en overgebrachte ziekten bij dieren. Misschien heb je al wel eens een teek moeten verwijderen?
De meeste tekenbeten bij mensen worden opgelopen in het bos (43%), maar de tuin (31%) staat op een onverwacht hoge tweede plaats in Nederland. Ze houden zich schuil in het gras; meestal in de schaduw. Wanneer je een tekenbeet niet op tijd ontdekt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Zowel bij dieren als mensen. In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen en in zeldzame gevallen tekenencefalitis (TBE). Teken kunnen ook ziekteverwekkers op honden overdragen. Honden kunnen bovendien levende teken mee naar huis nemen! Preventie is dus echt hard nodig. Gelukkig zijn er maatregelen om zo min mogelijk last te hebben van deze parasieten.

Levenscyclus van de teek
In Nederland wordt de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken, hoofdzakelijk overgebracht door de schapenteek (lxodes ricinus). De schapenteek kent een levenscyclus van 3 tot 4 jaar, afhankelijk van het klimaat.

Het ei-stadium is passief en voedt zich niet. Elk volgend stadium voedt zich slechts eenmalig en ondergaat daarna een rustperiode waarin het volgende stadium ontstaat. De volwassen mannetjes en vrouwtjes paren: meestal op de gastheer. Als de eieren rijp zijn (herfst) legt het vrouwtje deze op de bodem (1000-2000 eieren) waarna zij sterft. Mannetjes kunnen meerdere keren paren, hebben geen bloed nodig en zullen dus ook niet bijten.

In het volgende voorjaar komen de larven uit, die zich voeden aan kleine knaagdieren (muizen) en vogels. Aan het einde van de zomer vervellen de larven tot nimfen, die in winterrust gaan. In het volgende jaar voeden de actieve nimfen zich aan zoogdieren en vogels. Aan het einde van de zomer vervelt de nimf tot volwassen teek. De volwassen teken gaan in het volgend voorjaar op zoek naar een gastheer zoals een kat of hond, een ree, hert of mens, maar ook schapen, runderen en paarden kunnen als voedselbron dienen.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn huisdier een teek oploopt?
Hoe vaak je je hond ook controleert op teken: er kan er altijd een ontsnappen aan je zicht. Sommige teken zijn ook zo klein! Probeer ze maar eens te ontdekken in een harige vacht… Een goede bescherming tegen teken, biedt dan ook extra zekerheid.
Gelukkig zijn er vlooien- en tekenproducten die je hond met één behandeling maandenlang beschermen. Dat scheelt elke maand een hoop gedoe. Voor een goed advies mee contact met ons op.

Hoe moet ik een teek verwijderen?
Het beste kunt u de teek verwijderen met een speciaal daarvoor bedoelde tekenpincet. Er zijn verschillende varianten. Wij adviseren de tekenhaak O’Tom ®.

  • Verdoof de teek nooit met alcohol, juist dan braken zij hun maaginhoud in de huid van uw huisdier.
  • U schuift de tekenhaak onder de teek en draait totdat de teek loskomt (linksom of rechtsom maakt niet uit).
  • Controleer op de teek in zijn geheel verwijderd is, als het goed is leeft hij nog na verwijdering. Indien de kop toch is blijven zitten, zal deze eruit moeten zweren net als een diepe splinter. Vaak ontstaat er een bult op de plaats waar een teek heeft gezeten. Dit is niet ernstig, deze bult verdwijnt vanzelf.
  • Bij ziekteverschijnselen na het hebben van teken (bijv. sloomheid/koorts/stram lopen) is het zaak snel contact met ons op te nemen.

gebruiksaanwijzingtekenhaak

Zelf een bijdrage leveren aan onderzoek naar de bestrijding van teken?
Wilt u ook weten waar in Nederland teken gesignaleerd zijn? En of de teek, die u van uw hond of kat hebt gehaald, mogelijk besmet is met een ziekte? En wilt u zelf een bijdrage leveren aan het zo goed mogelijk informeren van andere Nederlanders en het doen van wetenschappelijk onderzoek naar de ziekten die een teek overbrengt? Download dan nu gratis de BAYER TEKENSCANNER via de App store of Google Play. De BAYER TEKENSCANNER is ontwikkeld om de actuele aantallen (besmette) teken weer te geven op een door u zelf opgegeven locatie.

De app biedt u de volgende informatie :

  • Een heatmap met de actuele aantallen teken per locatie.
  • Een heatmap met een overzicht van de besmettingsgraad van de teken in de afgelopen weken of maanden.
  • De mogelijkheid om zelf te melden dat u een teek hebt gevonden op uw hond of kat, waardoor u bijdraagt aan het completeren van de heatmap.
  • De mogelijkheid om een teek die u van uw hond of kat hebt gehaald door middel van DNA-onderzoek te laten scannen op de aanwezigheid van ziekteverwekkers.