Team Terneuzen

logo ark

Dierenartsen

Anne Focker-de Feijter

Heb je altijd dierenarts willen worden?
Ja, dat wist ik al heel vroeg. Thuis op de boerderij hebben we altijd dieren gehad: katten, honden, geiten, koeien en paarden. Ik was er altijd mee bezig. Voordat ik ’s ochtends naar school ging, ging ik eerst mijn dieren verzorgen. Als de dierenarts op bezoek kwam, was ik erbij en wilde dan ook alles weten.

Waar heb je de opleiding gevolgd?
De studie Diergeneeskunde heb ik aan de Universiteit in Utrecht gevolgd. Ook heb ik tijdens de studie een jaar in het bestuur van de faculteitsvereniging gezeten. Mijn studietijd heb ik als een geweldige tijd ervaren. Na het afstuderen heb ik in verschillende klinieken gewerkt door het gehele land.

Waar hou je je het meeste mee bezig op de kliniek?
Ik werk graag op de spreekkamer: het contact dat je met de baasjes hebt, vind ik erg leuk. Ik hou me ook bezig met de behandeling van de bijzondere dieren, onder andere reptielen en vogels. Tijdens de studie wordt er aan deze groep minder aandacht geschonken en zie je vaak dat het in de praktijk minder aandacht krijgt. Door het volgen van diverse nascholingen hebben we inmiddels vrij veel kennis en ervaring opgedaan.

Wat doe je in je vrije tijd?
In mijn vrije tijd ben ik voornamelijk aan het genieten van onze drie kinderen. Een dagje naar het strand of fietsen langs de Westerschelde vind ik heerlijk. Ook gaan we met het gezin graag bij vrienden langs.

Anne Focker, Dierenarts

Bram Focker

Wanneer wist je dat je dierenarts wilde worden?
Ik ben opgegroeid tussen de beesten. Op de boerderij van mijn ouders liep ik al op jonge leeftijd tussen de schapen en de koeien. Elke keer als de dierenarts kwam, moest ik daarbij zijn. Of het om een ziek dier ging of een keizersnede, ik wilde er niets van missen. Het was dus geen verrassing thuis dat ik diergeneeskunde wilde gaan studeren.

Waar heb je de opleiding gevolgd?
Mijn opleiding heb ik aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht gevolgd. Ik heb daar met veel plezier de opleiding gevolgd en heb naast de studie deelgenomen aan verschillende commissies, waaronder een zwerfdierproject in Portugal. Na de studie heb ik in een aantal gezelschapsdierenklinieken gewerkt voordat ik, samen met mijn vrouw, voor onszelf begonnen ben, in eerste instantie in Terneuzen en later na samenwerking met mevrouw Brink ook in Middelburg.

Wat vind je het leukst aan het werken als dierenarts?
Er zijn zoveel verschillende aspecten aan het vak van dierenarts dat het lastig is om precies aan te geven wat het leukst is. De combinatie van werken met zowel dieren als met mensen doe ik graag. Ook sta ik graag achter de operatietafel; het is juist die veelzijdigheid die het vak zo leuk maakt.

Heb je een bepaalde vakgebied dat je graag doet?
Ik hou me veel bezig met gebitsverzorging en gebitsbehandelingen binnen de kliniek. Naast een mooie dentale unit beschikken we over een digitale dentale röntgen. Hiermee kunnen wij allerlei verborgen problemen opsporen en vroegtijdig ingrijpen zodat de patiënt er later geen last van krijgt.

Heb je zelf ook huisdieren?
Vroeger mochten we thuis altijd dieren houden en helpen met de verzorging op de boerderij. Op het moment hebben we een 2 katten; Toby en Boris, kippen en 3 konijnen.

Heb je hobby’s?
In mijn vrije tijd ben ik graag thuis met het gezin; we hebben 3 kinderen waar ik graag tijd voor vrijmaak. Verder werk ik met plezier in de tuin, probeer ik regelmatig een rondje hard te lopen, ga ik graag op reis en probeer hiernaast ook nog tijd vrij te maken voor vrienden en familie.

Bram

Anne Kreb

Wanneer wist je dat je dierenarts wilde worden?
Ik ben eigenlijk altijd al een grote dierenvriend geweest. Als klein meisje fietste ik al naar de kinderboerderij in Enschede om daar de konijntjes te gaan aaien. Hoewel mijn ouders me waarschuwden, liep ik op alle honden af als peuter; groot of klein, vriendelijk of niet. Ik heb ook altijd al geroepen dat ik dierenarts wilde worden. Toen ik werd uitgeloot in Nederland, ben ik dus ook zonder aarzelen naar Belgie verhuisd om mijn droom te kunnen waarmaken. Ik heb in 2007 in Gent mijn diploma gehaald.

Wat vind je het leukste aan je beroep?
De veelzijdigheid: het opereren, het zoeken naar een diagnose bij een ziek dier, röntgenfoto’s maken en interpreteren, spalken zetten, cellen interpreteren onder de microscoop. Zo kun je ’s morgens bv een blaassteen verwijderen en ’s middags een dracht vaststellen door echografie. Het constante contact met dieren blijft natuurlijk het allerleukst.

Waar hou je je vooral mee bezig in de kliniek?
Wat ik heel graag doe is opereren. Daarnaast vind ik microscopisch onderzoek erg interessant en medische beeldvorming, zoals radiologie (maken en bekijken van röntgenfoto’s) en echografie.

Wat zijn je hobby’s?
In mijn vrije tijd loop ik hard, lees ik en spreek ik graag met vrienden en vriendinnen af. Ook af en toe een filmpje op de bank om te ontspannen vind ik heerlijk. Daarnaast maken mijn man en ik samen ook prachtige reizen om te diepzeeduiken.

Anne

 

Sofie Fincioen

Welke opleidingen heb je allemaal moeten volgen om dierenarts te worden?
Ik heb een wetenschappelijke studierichting gevolgd in het middelbare onderwijs. Om daarna diergeneeskunde te volgen in de universiteit te Gent.

Heb je voorkeur voor een bepaald vakgebied?
Als ik dan toch maar ééntje mag kiezen prikkelt weke delen chirurgie mij het meeste. Het idee om een levend wezen te herstellen door een bepaalde techniek toe te passen blijft altijd opwindend. Alle facetten van diergeneeskunde zijn echter super interessant. Het is een heel gevarieerd en uitdagend beroep.

Wist je altijd al dat je dierenarts wilde worden?
Het stereotype beeld van het kleine meisje die graag met de diertjes speelt is bij mij ook zeker van toepassing. Zelf hadden we geen dieren thuis, maar bij mijn oudtante op de boerderij zat ik in de keuken bij de hond wanneer iedereen taart aan het eten was in de eetkamer. Of zat ik met mijn handen in de wormbak wanneer ik mee ging vissen met mijn oom.

Heb je nog tijd voor hobby’s?
k probeer er zoveel mogelijk tijd voor te maken. De ene maand lukt dat al beter dan de andere. Ik lees heel graag, ik snowboard graag, ik reis graag, ik ga graag uit met vrienden. Ik probeer ook wat aan mijn conditie te werken door regelmatig naar de fitness te gaan.

Sofie (4)

Tiny Claes

Waar heb je je opleiding gevolgd?
Mijn diploma als dierenarts heb ik op de universiteit Gent in 2013 met onderscheiding behaald.

Heb je zelf ook dieren?
Zelf heb ik 8 katten, waaronder 6 Selkirk Rex katten waar ik af en toe een nestje met doe of op show laat zien. Mijn tuin wordt bezet met 9 kippen en 2 Vlaamse Reuzen. Mijn Tinker past helaas niet in onze tuin en staat dus op een stalling.

Heb je bepaald vakgebied wat je graag doet?
In 2017 heb ik na 10 maanden studie een internationale kattenopleiding met succes afgerond. Binnen de kattengeneeskunde ligt dan ook mijn passie, vooral de fokbegeleiding en de rasgerelateerde aandoeningen spreken mij aan.

Tiny

Paraveterinairen

Mariska Provo

Hoe ben je bij dierenkliniek de Ark Terneuzen terecht gekomen?
Voor mijn opleiding had ik een stageplaats nodig. Ik heb toen een sollicitatiebrief gestuurd en werd aangenomen. Inmiddels is dit alweer een paar jaar geleden en heb het nog steeds reuze naar mijn zin!

Welke eigenschappen/ talenten gebruik je in je functie?
Je moet een echte duizendpoot zijn! Heb ene moment help je de dierenarts bij een operatie en het volgende moment maak je een afspraak voor de jaarlijkse controle. Overzicht houden en niet in de stress schieten is dan toch wel heel belangrijk.

Welke tips heb je voor toekomstige paraveterinairen?
Ga er volledig voor. Het kan lastig zijn om een baan te vinden, maar als je echt wil dan lukt het je ook!

Mariska

Daniella Verhelst

Heb je altijd al assistente willen worden?
In de 2e klas van het VMBO wilde ik samen met een vriendin naar het Groencollege om daar iets met paarden of dieren gaan doen. Helaas mochten wij niet gaan. Nadat ik mijn VMBO diploma gehaald had, ben ik toch nog gegaan en heb ik de opleiding dierenverzorging gedaan. En na verschillende stages bij dierenartsenpraktijken heb ik er voor gekozen om mijn diploma Paraveterinair te halen.

Waar heb je je opleiding precies gevolgd?
Deze heb ik in Barneveld gevolgd aan het Groenhorst college.

Heb je zelf ook dieren?
Jazeker! Ik heb 1 dwerg hangoor konijn die Nijntje heet.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Ik ga graag paardrijden, terrasjes pakken, in de stad rondlopen. Maar ook gezellig met vrienden een avondje iets gaan drinken.

danielle3.jpeg

Femke Murre-de Buck

Wanneer wist je dat je iets met dieren wilde gaan doen?
Ik ben altijd al een dierenvriend geweest, al van kleins af aan wilde ik alle dieren al ”redden”.
Als tiener ben ik opgegroeid op een manege en was dus ook altijd in de stallen te vinden.
Van ’s morgens voor school tot ’s avonds laat was ik met onze dieren bezig.
Op stal hadden we ook katten rond lopen, een hier van was Dikkie Dik.
Dikkie Dik was aan komen lopen en zo’n lieve zorgzame kater.
Hij zorgde altijd voor alle andere katten en was dikke vriendjes met iedereen.

Heb je zelf huisdieren?
Ja zeker, wij hebben een Weimaraner (Trixie), een Dobermann (Aslan), twee oude Jack Russel’s (Shady en Rambo), twee franse hangoren (Frummel en Mr Frommel) en onze drie pony’s (Lavita , Fanny en Gijsje)

Wat vindt je het leukst aan je beroep?
Het omgaan met de dieren en de veelzijdigheid. Iedere dag is weer anders en je weet nooit wat je te wachten staat.
Het werken aan de balie vind ik ook erg leuk, dan krijg je het meeste contact met de eigenaren.

femke

Lisanne van Herk

Hoe ben je bij de Ark terecht gekomen?
Tijdens mijn opleiding Diermanagent in Leeuwarden kon ik in mijn derde jaar een keuze module volgen. Een van de opties was een verkorte programma tot paraveterinair volgen. Door mijn liefde voor dieren en interesse in geneeskunde, was dit natuurlijk de perfecte manier om mijn studiepunten binnen te slepen. Dit programma/cursus kon ik volgen aan het Nordwin College in Leeuwarden. Alle theorie moest in 9 weken geleerd en getoetst zijn. Naast deze negen weken theorie was het voor dit programma was het natuurlijk ook belangrijk een stage te volgen om zo mijn diploma tot paraveterinair te behalen. Dit heb ik op de praktijk in Terneuzen gedaan met heel veel plezier en vervolgens ben ik eigenlijk niet meer weggegaan…

-Wat doe je in de vrije tijd?
In mijn vrije ben ik druk in de weer met de paarden. Zowel met het trainen als het rijden van wedstrijd. Verder heb ik zelf een konijntje thuis, een pittige tante Eevee, die natuurlijk ook veel van mijn aandacht krijgt.

-Waar zie je jezelf over 3 jaar?
Ik heb mijn diploma nog maar vrij recent gehaald, ik hoop dus de komende jaren bij de Ark nog te kunnen uitgroeien tot een veelzijdige assistente.

Lisanne