Tandheelkunde

logo ark

Waarom een gebitscontrole en/of een gebitsbehandeling?

Het gebit van uw huisdier heeft, net zoals dat van ons, verzorging nodig. Veel honden en katten hebben tandplaque en tandsteen en dit kan leiden tot diverse problemen van ontstoken tandvlees en gaatjes tot aan loszittende tanden.

gebit kat

Het gebit van een kat: op de kiezen is een laag plaque en tandsteen te zien, het tandvlees is rood en deels al teruggetrokken.

Hoe ontstaan van gebitsproblemen?

Veranderingen aan het gebit beginnen meestal op de overgang van tand naar tandvlees. Er treedt een rood verkleuring op en het tandvlees is gevoelig. Na enige tijd ontstaat er tandvleesontsteking, vorming van plaque en tandsteen. Het tandvlees gaat zich terugtrekken, hetgeen loszittende tanden tot gevolg kan hebben. In het tandsteen zitten veel bacteriën die problemen kunnen veroorzaken in het ademhalingsstelsel. Indien deze bacteriën in het bloed terecht komen, kunnen ze infecties veroorzaken in het hart, de lever of de nieren.

Hoe herken ik een gebitsprobleem?

  • slechte adem
  • verkleuring van gebitselementen
  • aanwezigheid van tandsteen
  • gezwollen, rood en soms snel bloedend tandvlees
  • slecht eten/geen harde brokken willen eten

gebit hond

Wat kunt u doen?

Omdat voorkomen beter is dan genezen, is het raadzaam om zo vroeg mogelijk met de gebitsverzorging te beginnen. Er kunnen diverse maatregelen genomen worden om het gebit in een goede conditie te houden. In eerste instantie kan men de tanden gaan poetsen. Hiervoor hebben wij speciale tandenborstels en tandpasta. Ook is er een vloeistof die u door het drinkwater kunt doen en een mondwater die u op de voorste tanden en tandvlees kunt deppen. Vooral als men op een jonge leeftijd begint, vinden de meeste dieren dit geen enkel probleem. Daarnaast zijn er diverse voedingen ontwikkeld die het gebit helpen onderhouden. Een voorbeeld hier van is T/D van Hill’s dat bij ons verkrijgbaar is.

Is dit alles niet mogelijk, dan kan er gekozen worden om het gebit regelmatig te reinigen onder sedatie (twee maal per jaar). Hiervoor wordt een gebitsreiniger gebruikt, die vergelijkbaar is met die van uw tandarts. Indien noodzakelijk, kunnen tijdens de behandeling slechte tanden en kiezen verwijderd worden.

Wat gebeurt er tijdens een gebitsbehandeling?

Om een gebitsbehandeling goed uit te kunnen voeren wordt elke patiënt onder sedatie gebracht. Hierna wordt het gebit onderzocht; er wordt gekeken naar de aanwezige gebitselementen en naar de conditie van het tandvlees. Grove stukken tandsteen worden verwijderd.
Indien nodig kan een röntgenfoto van het gebit gemaakt worden. Hiermee kunnen we de structuren onder het tandvlees beoordelen, zoals bijvoorbeeld de wortels van de afzonderlijke gebitselementen en eventuele problemen vroegtijdig signaleren.
Na evaluatie van de toestand van het gebit kan de behandeling verder plaats vinden. Indien noodzakelijk kunnen slechte tanden verwijderd worden. Hierna wordt het gebit met een trilapparaat gereinigd: zo wordt al het tandsteen verwijderd. Ten slotte wordt het gebit gepolijst om oneffenheden die door de behandeling op het glazuur zijn ontstaan te verwijderen.

Rx kat

Wat zijn de kosten van een gebitsbehandeling?

Voor een eenvoudige gebitsreiniging liggen de kosten  tussen de 90-125 euro afhankelijk van het gewicht van de patiënt. Is het noodzakelijk om elementen te trekken zullen de kosten hoger liggen. Deze zijn afhankelijk van de toestand van het gebit. Voor uitgebreidere behandelingen is het mogelijk om een prijsindicatie te ontvangen.