Laparoscopie

logo ark

Wat is Laparoscopie?

Laparoscopie betekent in de chirurgie de inspectie van de buikholte op een minimaal invasieve methode, ook wel minimaal-invasieve chirurgie genoemd.

Bij laparoscopische chirurgie wordt door een kleine snede in de buik, een camera ingebracht. De buik wordt opgeblazen met CO2-gas zodat er een goed overzicht in de buik ontstaat. Vervolgens worden er met behulp van 2 snedes zogenaamde werkkanalen gemaakt. Door deze “kanalen” worden de instrumenten ingebracht die nodig zijn om de ingreep uit te voeren. We kunnen via de camera exact zien wat we in de buik aan het doen zijn.

laparoscopie 1

Bij welke ingrepen wordt laparoscopie gebruikt?

 • Bij de sterilisatie van de teef. De eierstokken van de teef worden dan verwijderd.
 • Bij verwijdering van een achtergebleven testikel bij de reu lijdende aan cryptorchidie. Cryptorchidie is een aandoening waarbij één of beide testikels niet op de juiste plaats in het scrotum zitten. Veelal zitten deze in de buikholte.
 • Bij gastropexie: het vastzetten van de maag. Deze preventieve ingreep wordt vaak toegepast bij dieren met een vergroot risico voor het maag dilatatie-volvulus syndroom. Het maag dilatatie-volvulus syndroom komt met name voor bij grote hondenrassen met een diepe borstkas zoals de Duitse Dog en Ierse Wolfshond. De maag vult zich met gas en gaat draaien: een levensbedreigende situatie.
 • Bij het nemen van weefsel biopten van onder andere de lever en darmen.

Laparoscopische sterilisatie

De traditionele operatie die uitgevoerd wordt om honden te steriliseren is al jaren een succesvolle operatie die ook veilig is, maar naarmate de tijd vordert komen er weer nieuwe technieken om de hoek kijken die zo hun voordelen hebben.

new-youtube-logo-840x402

Wat is het verschil tussen de traditionele operatie en de laparoscopische sterilisatie?

Tijdens de traditionele sterilisatie wordt de buik van de hond opengemaakt, zodat de chirurg met de hand de buikholte in kan gaan om de eierstokken op te zoeken. Zij worden uit de buikholte getrokken en de eierstok wordt afgebonden met hechtdraad en daarna verwijderd.
Bij de laparoscopische sterilisatie worden drie kleine gaatjes in de buik van de hond gemaakt, waardoorheen een camera (scoop) en twee tangen naar binnen gaan. De camera geeft het beeld uitvergroot weer op een beeldscherm naast de operatietafel; vandaar dat er ook wel over een kijkoperatie wordt gesproken.
De buik van de hond wordt opgeblazen met CO2-gas, waardoor de eierstokken beter te vinden en te verwijderen zijn. De overgang van de eileiders naar de eierstokken wordt dichtgebrand en daarna worden de eierstokken eraf geknipt en uit de buik gehaald. Op elk gemaakt wondje komt een kleine hechting.

Wat zijn de voordelen van een laparoscopische sterilisatie?

 • De kleinere wondjes van de laparoscopische operatie genezen sneller en met minder complicaties dan één grotere wond.
 • Minder kans op complicaties zoals nabloeden, wondinfectie en draadbreuk.
 • Zeer goed overzicht in de buik: betere controle op nabloeding uit ovariumstomp en gelijktijdige controle van andere organen in de buikholte zoals lever, nieren en blaas.
 • Na een laparoscopische operatie is er minder kans op een infectie van de buik of de wond na sterilisatie.
 • De duur van de operatie is een stuk korter dan bij de traditionele operatie. Omdat de operatie minder lang duurt, krijgt de hond een lichtere en kortere narcose, dit is vooral van belang voor narcosegevoelige rassen. Doordat de dierenarts dankzij de camera beter zicht heeft tijdens de operatie kan hij beter werken, waardoor de kans op nabloeding vermindert.

Wat zijn de nadelen van een laparoscopische sterilisatie?

Ten opzichte van de traditionele operatie zijn er voor de hond niet méér nadelen bij een laparoscopische operatie. De nadelen bij een laparoscopische operatie zijn:

 • Wanneer tijdens de ingreep blijkt dat de baarmoeder sterk vergroot is door een ontsteking of tumor of dat de eierstokken zeer sterk vergroot zijn, dan moet er alsnog op de traditionele manier geopereerd worden.
 • Voor de laparoscopische ingreep wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige technische apparatuur. Helaas kan er heel zelden weleens een storing plaatsvinden tijdens de ingreep. De dierenartsen kunnen dan altijd nog terugvallen op de traditionele operatie.
 •  De prijs is hoger dan de traditionele operatie vanwege de specifieke apparatuur en opleiding die er voor nodig is.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze assistentes.