Nieuw variant van RHD-virus gevaar voor konijnen

Begin december 2015 zijn vanuit diverse delen van het land meldingen binnengekomen over acute sterfte onder konijnen. Op grond van het ziektebeeld en de gegevens die daarover beschikbaar kwamen, ontstond al snel het vermoeden dat het hier ging om een uitbraak van VHD (Viral Hemorrhagic Disease), ook wel Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD) genoemd. Uit verder onderzoek is gebleken dat er sprake is van een nieuwe variant van het virus, namelijk het RHD-2-virus.
Alle konijnen die door ons jaarlijks worden gevaccineerd (met Myxo-RHD-1), worden naast myxomatose ook beschermd tegen RHD. De nieuw opgedoken variant (RHD-2) is echter niet gevoelig voor antistoffen die worden aangemaakt na de reguliere vaccinatie en geeft dus geen bescherming. Er is dus een andere vaccinatie nodig, buiten de normale enting (RHD-1, myxomatose).
Er zijn meerdere vaccins op de markt, deze zijn echter niet voorradig in Nederland. Via een aantal omwegen hopen wij binnenkort het nieuwe vaccin in huis te hebben. Wij hebben gekozen voor een vaccin dat een goede bescherming geeft en na 6 weken herhaald (geboosterd) moet worden (Cunipravac). Helaas is dit vaccin pas weer leverbaar begin maart, wij doen ons uiterste best om het zo snel mogelijk beschikbaar te hebben voor onze klanten.

In de toekomst zal er een ander vaccin (Filavac) beschikbaar worden dat niet geboosterd hoeft te worden. Zodra deze er is zullen wij dit laten weten.