Met uw huisdier van/ naar het Verenigd Koninkrijk na 29 maart 2019

Let op: bent u van plan om met uw huisdier van/ naar het Verenigd Koninkrijk te reizen na 29 maart 2019? Lees dan onderstaande tekst goed door!

Iedereen heeft wel al gehoord of gelezen over ‘Brexit’: het Verenigd Koninkrijk stapt uit de EU.
Afhankelijk van welke onderlinge afspraken er gemaakt worden tussen de EU en het VK, kan dit ook belangrijke gevolgen gaan hebben op het reizen met huisdieren!
Wat het uiteindelijke resultaat zal worden, is momenteel nog onduidelijk. We willen u wel alvast informeren over het slechtste scenario, zodat u, indien gewenst, op tijd stappen kunt ondernemen.

Om het Verenigd Koninkrijk in te komen (de heenreis), zal er niet zoveel veranderen ten opzichte van de situatie nu:
1. Uw huisdier moet een Europees paspoort hebben.
2. Uw huisdier moet gechipt zijn.
3. Uw huisdier moet gevaccineerd zijn tegen Rabiës (hondsdolheid). Dit moet tenminste 3 weken voor vertrek gebeurd zijn.
4. Uw hond moet door de dierenarts behandeld zijn tegen lintworm tussen 24 en 120 uur (1-5 dagen) voor aankomst in het VK. De dag en het tijdstip van deze behandeling moet door de dierenarts afgetekend en afgestempeld worden in het Europees paspoort.

Om vanuit het Verenigd Koninkrijk terug de EU in te mogen (de terugreis), kunnen er echter extra regels opgelegd worden als er geen gunstige afspraken gemaakt worden.
In het slechtste geval, moet u dan het volgende doen om met uw dier terug de EU in te mogen na een reis in het VK.
1. Uw huisdier moet een Europees paspoort hebben.
2. Uw huisdier moet gechipt zijn.
3. Uw huisdier moet gevaccineerd zijn tegen Rabiës.
4. Tenminste 30 dagen na de Rabiës vaccinatie moet er bloed afgenomen worden om de rabiëstiter te laten bepalen in een erkend laboratorium. De uitslag moet aantonen dat uw dier voldoende antistoffen tegen Rabiës heeft (waarde > 0.5 IU/ml).
5. U moet 3 maanden wachten vanaf de datum dat er een bloedstaal afgenomen werd met een goede uitslag.
6. U moet met uw huisdier naar een ‘Official Veterinarian’ voor een gezondheidsverklaring, maximaal 10 dagen voor de terugreis naar de EU.

Bij herhaalde reizen tussen de EU en de UK is de bloedtest slechts eenmalig nodig en blijft deze geldig, mits de rabiësvaccinatie telkens binnen de correcte termijn herhaald wordt. De gezondheidsverklaring door de officiële dierenarts dient wel telkens herhaald te worden.
Als blijkt dat de antistoftiter niet voldoende is, moet het huisdier gevaccineerd worden tegen Rabiës, waarna u 30 dagen moet wachten om opnieuw een bloedstaal te laten nemen. Als de waarde op dat moment goed is, gaan de 3 maanden wachttijd in.

Samengevat zou dit dus betekenen dat u voor een reis naar het Verenigd Koninkrijk met uw huisdier, 4 maanden vooraf moet beginnen met dit proces.
Momenteel is dit nog niet zeker, maar als u binnenkort op vakantie gaat (lees maart-april-mei 2019), is het verstandig het zekere voor het onzekere te nemen.

Meer informatie kunt u vinden op deze website.